Sveriges Radios arkiv är nu helt digitalt

Uppdaterad
Publicerad

Efter 3,5 år finns hela radioskatten digitalt. Men inte för allmänheten.

För 3,5 år sedan sattes det stora migreringsprojektet igång i Radiohuset i Stockholm. Hela landets SR-arkiv skulle digitaliseras och bevaras för kommande generationer.

Sedan dess har 35 personer jobbat heltid med att överföra inspelningar från exempelvis 300 000 rullband och 60 000 DAT-band, till digitala filer. Överföringen har pågått 16 timmar per dygn sedan tidigt år 2010.

Lagom till deadline är överföringen färdig. Sveriges Radios arkiv är nu helt digitaliserat. Man har även byggt upp ett nytt system, där radiomakarna på SR kan använda sig av allt material som har gjorts tillgängligt.

Gammal lagringsmedia ”faller isär”

Överföringen görs dels för att det är smidigare att hantera digitala filer när man vill använda dem i ett program, dels för att bevara inspelningarna för framtiden.

– Det finns snart inga apparater att spela upp grejorna på. DAT-banden från 1990-talet faller isär och CD-skivor som vi spelade in på 00-talet går sönder efter 5-6 år, förklarar Claes Hollander, produktionsledare i arkivprojektet på SR.

Ska öppnas för allmänheten

Den äldsta inspelningen som nu finns som digital fil bjuder på sportjournalisten Sven Jerrings röst, då han refererade löpning på Stockholm stadion år 1931. Den får sällskap av enormt många andra inslag, som säger något om samhället just då.

– Det är väldigt kul att höra Ekot-inslag från förr, både hur det lät och hur mycket vi faktisk har sparat. Det finns också kända grejer som när Hitler pratar i OS i Berlin 1936. Vi har väldigt mycket som är ett kulturvärde utan dess like, och som återskapar känslan, säger Claes Hollander.

Den digitala radioskatten är inte åtkomlig för allmänheten än, men det ska den på sikt bli. Först behöver Sveriges Radio lösa vissa upphovsrättsliga detaljer, som ger företaget rätten att ”återutsända” materialet.

Reporter i tv-inslaget: Isak Klasson

Foto: V Cakic & J Hellman

Klippning: Don Titelman

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.