SVT-dokumentär: ”Julian Assange – världens kärleksaffär”

Uppdaterad
Publicerad

Hur kunde Wikileaks grundare Julian Assange få världen att ifrågasätta den svenska trovärdigheten?

På torsdagen sändes den timmeslånga dokumentären ”Julian Assange – världens kärleksaffär” i SVT1. Det är SVT:s andra dokumentär som berör Assange och nätsajten Wikileaks.

Dokumentärfilmarna, och Kulturnyheternas medarbetare, Marie Nordstrand och Oscar Lindell sätter denna gång ljuset på Julian Assange – den australiensiska hackern som visserligen reste sig mot världens största supermakt USA men som samtidigt fick en hel värld att ifrågasätta svensk sexlagsstiftning.

Konspirationsteorierna

I augusti 2010 anklagades Julian Assange för att ha förgripit sig på två kvinnor. Anklagelserna gäller våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång. Plötsligt stod journalistikens Robin Hood med byxorna nere – men konspirationsteorierna lät sig inte vänta.

Kvinnorna som anklagade Assange anklagades i sin tur för att samarbeta med CIA i en komplott för att sänka Julian Assange och därmed Wikileaks.

Dokumentärfilmaren Michael Moore och journalisten John Pilger var så säkra på Wikileaksgrundarens oskuld att de betalade hans borgensumma.

Tariq Ali är tveksam

Även den världsberömde människorättsaktivisten och författaren Tariq Ali uttrycker i Julian Assange – världens kärleksaffär sin tveksamhet inför sanningshalten i sexanklagelserna.

– Om han nu haft sex med kvinnan i samförstånd och sedan vaknar upp mitt i natten och har sex med henne igen – varför då inte låsa in de miljoner av gifta par där sånt ju händer jätteofta.

Tycker du inte att en kvinna har rätt att säga nej? frågar Marie Nordstrand i dokumentären.

– Absolut men om hon hade sagt nej den första gången då hade jag förstått, säger Tariq Ali.

Ex-medarbetare ifrågasätter kulten

I dokumentären uttalar sig flera personer med kopplingar till både journalistik och information. Jan Guillou talar om varför journalistkåren inte gör sitt jobb och historikern Anja Hirdman om vår längtan efter en ny frälsare, bland andra.

Men vi får även möta personer som tidigare stått vid Assanges sida men som nu börjat ifrågasätta den kulten som vuxit fram kring personen Julian Assange.

– När anklagelserna blev kända så sa vi att han borde ha tagit ett kliv tillbaka som talesperson för Wikileaks. Att han skulle fokusera på att rentvå sig och att dessa anklagelser på så sätt inte skulle kunna skada Wikileaks. Men han vägrade att ens diskutera denna möjlighet, säger Daniel Domsheit-Berg en av de som nu lämnat organisationen Wikileaks.

Förfäras över kvinnosynen på nätet

Anna Troberg, ordförande i Piratpartiet och Peter Sunde, före detta talesperson för The Pirate Bay har också varit inblandade i organisationen Wikileaks.

I Julian Assange – världens kärleksaffär förfäras de över den kvinnosyn på nätet som gjorde sig till känna när en hätsk kampanj mot de kvinnor som anklagade Julian Assange drog igång.

– Databranschen har varit så överbefolkad av män att så fort det kommer in en kvinna så blir hon ett byte, det är oerhört obehagligt att se, säger Peter Sunde som är före detta talesperson för den kontroversiella fildelningssajten The Pirate Bay och som kom i kontakt med Julian Assange och Wikileaks 2007.

– Jag har aldrig tidigare känt att jag blivit speciellt behandlad som kvinna på nätet. Men när jag försökte vara nyanserad och påpeka att ingen vet vad som hände och att rättsprocessen skulle ha sin gilla gång – blev detta plötsligt oerhört intressant, säger Anna Troberg.

Se i SVT Play här.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.