Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här fortsätter programledaren Pernilla Wahlgren Allsången efter att countryartisten David Ritschard kollapsat på scen. Enligt SVT:s exekutiva producent Haida Jamshidi, såg allt bra uyt under genrepet. Foto: SVT

SVT efter kritiken då David Ritschard kollapsade under Allsång på Skansen: ”Allt gick bra på genrepet”

Uppdaterad
Publicerad

Artisten David Ritschard kollapsade efter sitt framträdande  på allsångsscenen i tisdags. Nu får SVT kritik för sitt agerande.

”Vi var alla chockade över det som hände”, skriver SVT:s exekutiva producent Haida Jamshidi i ett mejl.

I programmet, som var det sista för säsongen, kollapsade artisten David Ritschard strax innan han skulle sjunga allsång tillsammans med publiken. Medan tv-tittarna såg bilder på publiken som sjöng allsång bars Ritschard av scenen.

Programledaren Pernilla Wahlgren frågade i direktsändningen om programmet skulle avbrytas, men sändningen och sången fortsatte. 

SVT:s agerandet får nu kritik, bland annat i Göteborgs-posten. Johan Lindqvist skriver i en krönika att SVT aldrig borde ha låtit honom framträda.

Dramatiska bilder

”Ritschard vinglar, vajar, svettas och blicken fäster inte när Pernilla Wahlgren försöker intervjua honom. Sedan rasar han ihop, blir liggande och måste lyftas av. Det är dramatiska, otäcka bilder”, skriver Lindqvist.

”SVT:s personal på plats skulle verkligen ha haft bättre koll. Det är deras ansvar att ta hand om och checka av sina artister”, fortsätter han.

Flera ur publiken har hört av sig efter händelsen och är kritiska till att SVT inte tillfälligt bröt allsången.

”Vi visste ju inte om han var död. Det var helt fruktansvärt och kändes så omänskligt att fortsätta le som om inget hade hänt,” skriver en kvinna.

SVT har varit i kontakt med Ritschards team under morgonen som uppger att han mår bra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots att artisten David Ritschard fallit ihop på scen fortsatte Allsång på Skanseb sändningen. Foto: Lars Lyrefelt/SVT

”Varken sett eller hört något”

SVT:s exekutiva producent Haida Jamshidi skriver i ett mejl att produktionen är chockade över vad som har hänt.

”Vi har inte fått några indikationer att David inte ska ha mått bra under sändningen. Vi har hela tiden dialog med honom och hans team. Vi är bara glada att han mår bra just nu och finns där om han behöver oss”, skriver Jamshidi.

Som tv-tittare undrar man hur det är fatt med Ritschard som inte ser ut att må bra. Såg inte ni i produktionen det?

”Vi hade genrep 2 timmar innan sändning och då gick allt bra. Vi har varken sett eller hört att han inte ska ha mått bra. Det som skedde hände där och då”.

SVT har varit i kontakt med vd Hanna Stjärne som inte vill ställa upp på en intervju med SVT men säger till TT:

– Jag satt själv i publiken i regnet och såg ju det som hände. Jag blev väldigt tagen av det, så klart. Men jag såg också att han blev väldigt väl omhändertagen. Och vi vet ju att han mår bra nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.