Regionen Lombardiet i norra Italien har drabbats mycket hårt av den pågående pandemin. SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick har besökt begravningar, bårhus och intensivvårdsavdelningar. I onsdags kunde SVT:s tittare se döende människor ligga på rad i sjukhuskorridorer, eftersom de inte får plats någon annanstans.
– Det är väldigt starka bilder och scener. Jag kände redan där och då att det här är starkt, det kommer att uppröra, väcka känslor och det kommer förhoppningsvis att ge en viktig bild av en historisk händelse, säger Christoffer Wendick till Kulturnyheterna.
Tittare upprörda
På fredagsförmiddagen hade 45 anmälningar kommit in till Granskningsnämnden. Anmälarna är kritiska till att döende människor har filmats.
Charlotta Friborg, ansvarig utgivare, säger att den dokumentära, rörliga bilden spelar en avgörande roll under en katastrof och exemplifierar med bilder på döda människor under terrorattentatet i New York 11 september och bilden på 3-årige Alan Kurdi som ligger död på en strand.
– Det är den typen av bilder som medier aldrig publicerar i vanliga fall, men för att förstå vidden av en mänsklig katastrof gör man undantag, säger hon.
Charlotta Friborg understryker att bildutsnitten gjorts för att sjuka inte ska kunna identifieras. I övriga fall har ansikten blurrats.
Skulle SVT kunna göra samma inslag på en svensk intensivvårdsavdelning?
– Det är svårt att svara på, i dag hade vi inte gjort det, men om vi kommer i en situation liknande den i Italien så kan vi tänka om.
”Beskrivs som krigstillstånd”
Christoffer Wendick berättar att responsen har varit omfattande och tudelad: mest tacksam, men även arg. Inslagen är filmade på två intensivvårdskliniker. Cheferna har släppt in tv-team utan restriktioner.
– Vanliga regler gäller inte, det handlar om att rädda så många som möjligt. De ville att vi skulle visa det här för Sverige och världen. För att länder som Sverige ska undvika läget Italien är i, de beskriver det som ett krigstillstånd, säger Christoffer Wendick.