För att gå med i den populära appen Clubhouse – där man kan delta eller lyssna på olika offentliga samtal – krävs en inbjudan från en användare. Men för att få möjlighet att bjuda in någon, måste man först tillgängliggöra hela sin adressbok för företaget bakom appen.
Den amerikanska appen Clubhouse har under våren vuxit rejält i Sverige och Europa. Samtidigt har det uppstått en diskussion kring appens säkerhet och huruvida den bryter mot GDPR.
SVT uppmanar anställda att ”iaktta stor försiktighet”
SVT uppmanar nu sina anställda att se över installationen av appen på arbetstelefon, och att ”iaktta stor försiktighet gällande information som avhandlas på Clubhouse.”
Eftersom appen samlar in potentiellt känslig information, ska SVT:s journalister inte tillgängliggöra sin kontaktlista samt rensa telefonen på känsliga kontakter och potentiella källor. Även om SVT tills vidare tillåter användning bedömer man Clubhouse som ”en högrisk-app”.
– Vi ser flera säkerhetsrisker. Möjligheten att dela kontaktboken är ett problem. En annan väsentlig risk är att samtalen spelas in och att den som talat inte har någon kontroll över hur inspelningen användas, säger Peter de Verdier ekonomidirektör och chef över SVT Säkerhet.
Samtidigt menar de Verdier att många diskussioner om relevanta och spännande frågor äger rum på Clubhouse.
– För att möjliggöra deltagande i dessa diskussioner har SVT beslutat tillåta Clubhouse under förutsättning att flera skyddsåtgärder vidtagits.
SR följer utvecklingen
Även Sveriges Radio uppmanar nu sina anställda att inte dela adressbok eller annan känslig information med appen, samt att alla samtal inuti Clubhouse bör betraktas som offentliga. Det är dock fortfarande tillåtet att använda programmet.
Hur journalister ska hantera säkerheten i populära appar och program har varit en växande diskussion på senare tid. Som Kulturnyheterna tidigare rapporterat har både SVT och SR förbjudit den sociala medie-appen Tiktok, då man bedömer den som en säkerhetsrisk.