• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Emma ”Swebliss” Bliss tycker att det är problematiskt att Pewdiepies beteende skadar andra Youtubers. Foto: Privat

Swebliss: ”Det Pewdiepie gör påverkar oss alla”

Uppdaterad
Publicerad

Gamern Felix ”Pewdiepie” Kjellberg rankas som världens högst betalda Youtube-profil. När han gör rasistiska utspel hotar det andra som tjänar pengar i branschen, menar Emma ”Swebliss” Bliss.

– Sponsorer drar sig ur, det blir som en apokalyps.

Pewdiepies användande av ett rasistiskt ord i en video har skapat debatt i spelvärlden.

– Min reaktion vara bara, ”åh nej”. Jag tycker ju om hans kanal och har följt honom i flera år, säger Emma Bliss.

Under sitt smeknamn ”Swebliss” följs hon av över 200 000 människor på sociala medier, och hennes så kallade ”live streams” – ett allt vanligare fenomen där gamers filmar sig själva medan de spelar datorspel – har setts tolv miljoner gånger.

LÄS MER: Detta har hänt – Pewdiepie, en kontroversiell Youtube-stjärna

”Märktes att annonsörer drog sig ur”

I våras avslutade Disney och Youtube sina samarbeten med Pewdiepie efter att han kritiserats för antisemitiska skämt. Men effekten blev kännbar även för andra som tjänar pengar på att ”streama” datorspel, menar Emma Bliss.

– Det märktes att annonsörer drog sig ur, det blev som en apokalyps. Inkomsten blev extremt mycket lägre, och det går inte med tanke på hur mycket tid man lägger ner på att göra sina videor, säger hon.

Utfallet är orättvist, eftersom de allra flesta spelar utan att använda nedvärderande ord, anser Emma Bliss.

– Jag vill inte att en persons beteende ska gå ut över alla andra, säger hon.

LÄS MER: Spelforskaren: ”Uppenbart att det finns rasism i spelkulturen”

Vanligast med sexism

Melika Zakariae spelar datorspel på fritiden, och driver Sveriges största gamingevent för tjejer.

– Man ska inte använda n-ordet, men vi är alla människor och kan råka säga någonting som vi inte borde. När man sitter och spelar och blir arg så glömmer man bort ordvalet ibland, det händer mig också, säger hon.

Rasism förekommer ganska sällan i spelvärlden, anser Melika. Vanligare är det med sexistiska påhopp och trakasserier.

– Varje gång jag gör live-videor är det någon som ringer och ber mig ta av mig kläderna eller skickar dickpics, säger hon.

Melika Zakariae. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.