Matty Healy, sångare och frontman för indierockbandet The 1975.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
The 1975:s sångare och frontman Matty Healy kritiserades hårt efter att ha kysst sin manliga bandkollega under en spelning i Malaysia. Nu svarar han på kritiken. Foto: Paul R. Giunta/AP/TT

The 1975:s Matty Healy försvarar konsertkyss

Uppdaterad
Publicerad

Indierockbandet The 1975:s sångare Matty Healy försvarar sitt kritiserade uttalande och efterföljande konsertkyss under Good Vibes-festivalen i Malaysia, som ledde till att festivalen ställdes in.

I juli 2023 uppträdde The 1975 under Good Vibes-festivalen i Kuala Lumpur, Malaysia. Bandets frontman Matty Healy kritiserade då landets hbtqi-lagstiftning och avslutade med att kyssa bandets bassist.

Bandet tvingades kort därpå lämna scenen och blev senare bannlysta från Malaysia. Festivalen ställdes dessutom in efter kyssen och arrangören har nu krävt bandet på 27 miljoner kronor i ersättning.

Under en spelning tre månader senare i Dallas, Texas, uttalade sig Matty Healy för första gången om den kritiserade konsertkyssen. I ett tio minuter långt tal försvarade han sitt agerande.

– The 1975 valsade inte in i Malaysia oannonserade, vi blev inbjudna för att vara en av huvudakterna under festivalen, av en regering som visste om våra politiska åsikter och hur standardshowen ser ut, sa han under turnéstoppet i Texas.

Han påpekade dessutom att kyssen var en del av showen och inte i syfte att provocera regeringen.

Kritiserades av Malaysias hbtqi-rörelse

Agerandet under festivalen kritiserades från flera håll, bland annat från delar av hbtqi-rörelsen i Malaysia, där man menar att uttalandet gjorde mer skada än nytta.

– Matty Healy kommer från England och har ingen erfarenhet av att vara utsatt och marginaliserad här. Det blir märkligt när han ska berätta för oss hur vi ska utföra vår aktivism, sa Dhia Rezki Rohaizad, som arbetar på Jejaka, en stödgrupp för hbtqi-personer i landet, till Kulturnyheterna.

Frihetsberövades

Matty Healy berättade i försvarstalet att han och en annan ur bandet blev ”kortvarigt frihetsberövade” efter spelningen i Malaysia, och framhöll också att det finns ett mått av hyckleri bland de som kritiserat honom.

– Om du verkligen tycker att artister har ett ansvar att upprätthålla sina liberala ståndpunkter genom att använda sina plattformar, då borde artisterna också bedömas utifrån den risk de tar för att göra det. De ska inte belönas för att de efterapar den gängse uppfattningen, sade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.