Foto: Jessica Gow/TT

”The Square” blir Sveriges bidrag till Oscars

Uppdaterad
Publicerad

Det blir Ruben Östlunds Guldpalmsvinnare ”The Square” som Svenska Filminstitutet skickar till Oscarsakademin i hopp om att den ska bli en av de filmer som nomineras till bästa icke-engelskspråkiga film.

”The Square” handlar, som vanligt när det gäller Ruben Östlund, om gruppdynamik och mänsklig feghet – denna gång inom konstvärlden. Filmen har fått övervägande positiva recensioner både i Sverige och utomlands och Kulturnyheternas recensent Fredrik Sahlin kallade den ”en fruktansvärt jobbig, men intelligent, rolig och stilig tragikomisk satir”.

Ruben Östlund själv känner sig självsäker när det gäller chanserna på en guldgubbe.

The square

– Jag tror det är väldigt bra utgångsläge när man har vunnit en Guldpalm, säger han till Kulturnyheterna.

En underdog i Oscarssammanhang

Östlund tror även att han kan åtnjuter en viss underdogstatus i USA efter att ha snubblat på målsnöret med ”Turist”. Besvikelsen tog sig uttryck i Youtubefilmen ”Swedish director freaks out when he misses out on Oscar nomination”, som han tror kan hjälpa honom vinna det han kallar ”det näst finaste filmpriset”.

– Jag tror amerikanerna älskar historier om återvunnen värdighet. Jag tror de vill att vi, från att ha varit nere på botten, ska klättra upp och ta emot statyetten, säger han.

”Turist” var med på den första nomineringslistan med nio bidrag, men blev inte en av de slutgiltiga fem.

Förra året lyckades svenska ”En man som heter Ove” ta sig hela vägen till en slutgiltig Oscarsnominering, men förlorade mot förhandstippade ”The Salesman” av den iranske regissören Asghar Farhadi.

Farhadi avstod att komma till galan efter mycket osäkerhet kring hans möjlighet att ens ta sig in i landet efter president Trumps inreseförbud som gällde sju i huvudsak muslimska länder, däribland Farhadis hemland Iran.

Så väljs bästa icke-engelskspråkiga film

Flera hundra personer i Los Angeles som är medlemmar i Oscarsakademin väljer mellan ett stort antal filmer från olika länder, förra året var det 85 stycken. Medlemmarna tittar på dessa filmer mellan mitten av oktober och mitten av december.

Medlemmarna väljer sex filmer, sen läggs ytterligare tre till av akademins kommitté för icke-engelskspråkiga filmer. Dessa nio utgör en short list (en första nomineringslista).

Nio filmer blir fem när speciellt inbjudna kommittéer från New York, Los Angeles och London fått säga sitt.

Kategorin bästa icke-engelskspråkiga film presenterades den 29:e Oscarsgalan 1956.

Akademins medlemmar består av filmarbetare.

Den som vill bli medlem i akademin måste bli rekommenderad av två akademimedlemmar från den gren av organisationen man tillhör, till exempel skådespelare, regissör eller manusförfattare.

Kandidaten granskas sedan av olika kommittéer innan en styrelse fattar beslut.

Källa: Oscars.org

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

The square

Mer i ämnet