En grupp människor står samlade framför en stor bildskärm som annonserar en masterclass med Ruben Östlund. I bakgrunden syns en utställningsmiljö med röd och grå inredning samt dekorationer. Det finns stolar och ett podium i närheten, vilket antyder en arrangemang för en presentation eller diskussion. Hela scenen ger en känsla av en filmfestival eller kulturevent.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regissören Ruben Östlund är på plats i Turin. Se klippet när han träder in i Rutan. Foto: Pressbild

Fenomenet ”Rutan” sprider sig från Värnamo till Italien

Uppdaterad
Publicerad

Den första Rutan utanför Skandinavien blir verklighet ikväll när Ruben Östlund inviger en ny Rutan på Filmmuseet i Turin. Originalet invigdes i Värnamo 2015.

– Det kan bli skandal ikväll, säger Ruben Östlund.

Rutan från Värnamo rör sig ut i världen. Det hela började med att regissören Ruben Östlund berättade om Rutan i Värnamo när han var på filmfestivalen i Bologna förra året. Sedan nappade ett filmmuseum i Turin på hela idén och nu realiseras en ruta där.

The square

–Det känns väldigt roligt med att en ruta upprättas i Italien. Här finns ett väldigt stort engagemang runt samhällsfrågor, säger Ruben Östlunds, när regissören ringer upp SVT från Turin.

Spektakulär invigning

Öppningscermonin kommer inte gå obemärkt förbi. För den som sett filmen The Square så känns tanken lite kittlande. Apmannen ska uppträda igen.

– Vi har pratat om hur långt vi ska gå. Vi har en liknande set up. Det är slottsliknande salar och apmannen kommer ner för en trappa, slår sig för bröstet och gör apljud, säger Östlund.

– Det återstår att se hur besökarna kommer reagera. Kommer de hjälpa varandra när apmannen utmanar dem? Kommer det bli kaos?

Terry Notary, spelade konstnären som imiterade en apa i den berömda scenen från The Square. För den som sett filmen är det svårt att inte få upp den framför sig. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Ruben kommer i samband med denna peformance att ta emot utmärkelsen The Stella della Mole award.

– Vi har blivit tillsagda att priset innehåller en vass stjärna och att det är bra om inte Apmannen slungar runt priset.

Om detta performance kommer spåra ur återstår att se. Och då kommer museet filma alltsammans och det kommer säkert att finnas en chans att detta klipp kan gå viralt i framtiden.

Historien bakom Rutan

Rutan skapades på torget Flanaden i Värnamo av Ruben Östlund och Kalle Boman i samband med utställningen Rutan på konstmuseet Vandalorum i Värnamo våren 2015.
Utställningen och Rutan var en förstudie till filmen ”The Square”, som 2017 vann Guldpalmen i Cannes och nominerades till en Oscar.
Sedan dess har Rutan anlagts även i Grimstad i Norge, Ängelholm samt Landala torg i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

The square

Mer i ämnet