SVT och Sveriges Radio har förbjudit sina medarbetare att använda den kinesiska videoappen Tiktok på jobbtelefonen.
Appen ägs av det kinesiska företaget Bytedance vilket gör att det finns misstankar om att användarnas data är tillgängliga för kinesiska myndigheter, även om ägarna tillbakavisar dessa påståenden.
”Facebook används kommersiellt”
Efter att Kulturnyheterna rapporterade om public service-företagens beslut har det blossat upp en debatt om SVT och SR även borde lämna plattformar som till exempel Facebook. Det har tidigare avslöjats att internetföretag som Apple, Youtube och Facebook delar med sig av information till amerikanska NSA, National Security Agency, motsvarigheten till svenska FRA.
Men journalisten och Kinakännaren Jojje Olsson tycker inte att det går att likställa kinesiska Tiktok med Facebook i det här fallet.
– Facebook och liknande appar samlar ju in information om sina användare. Det är oundvikligt. Men den här informationen används mest i kommersiella syften.
Sprider regimens propaganda
I Kina fungerar de inhemska internetföretagen som verktyg för att sprida propaganda och underminera liberala värderingar, säger Jojje Olsson.
– Det är helt annorlunda. Enligt ny lagstiftning måste kinesiska företag överlämna all information som myndigheter och polis efterfrågar. Dessutom används de här internetföretagen ofta som verktyg för att sprida den kinesiska regimens propaganda och för att underminera en liberal världsordning.