• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Demonstranter mot Belarus president Aleksandr Lukasjenko samlade i staden Borisov i juli 2020. Foto: Sergej Grits/AP/TT

Tillslag mot oberoende nyhetssajt i Belarus

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheter i Belarus har blockerat landets ledande oberoende nyhetssajt samtidigt som flera journalister har gripits.

Enligt chefredaktör Marina Zolotova har hon och flera av de anställda på sajten Tut.by dessutom fått sina hem genomsökta av anställda kopplade till ett statligt organ för finansiella utredningar.

– Representanter från säkerhetstjänsten kom också till redaktionen, säger hon.

Enligt Belarus Journalistförbund frihetsberövades totalt 16 journalister under tisdagen.

Statskontrollkommitténs avdelning för finansiella utredningar, som ligger bakom tillslagen, är ett mäktigt organ som tidigare har slagit ner mot Belarus opposition. Myndigheten uppger att Tut.by är föremål för en utredning om misstänkt skatteflykt.

”Överlagd attack”

Regeringen drog tillbaka sajtens officiella mediestatus i höstas, när myndigheterna slog ner mot de omfattande protesterna mot den auktoritäre presidenten Aleksandr Lukasjenkos styre.

Medietillslaget har fått Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja, som för närvarande befinner sig i exil i Litauen, att uppmana det internationella samfundet att visa sitt stöd till landets medier.

”Det här är en överlagd attack mot våra journalister och vår media, och de behöver juridiskt skydd och skyndsamt flyttas till nya lokaler”, skriver oppositionsledaren på Twitter.

Hungerstrejkar

Situationen för journalister i landet har försämrats kraftigt sedan protesterna inleddes i fjol.

Under föregående vecka dömdes två utländska journalister till 20 dagars fängelse vardera för sin rapportering om protesterna i landet. Båda journalisterna har nu inlett en hungerstrejk för att protestera över domarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.