Fredrik Sahlin, filmkritiker i Kulturnyheterna. Foto: Don Titelman/SVT.

Tittarfråga: Vad är det filmen saknar?

Uppdaterad
Publicerad

Årets guldbaggejury har kallats ”likriktad” och ”ängslig”. Tittaren Monica Hessler hörde av sig och undrade varför inte ”Stockholm stories” uppmärksammades av gala-folket. Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin reder ut hur arbetet bakom prisutdelningen ser ut.

Tittaren Monica Hessler frågar:

Stockholm Stories regissör fick en ”intern” utmärkelse och jag röstade på nätet. Trevligt att du uppmärksammade filmen. Jag tyckte mycket om Stockholm Stories, men den var tydligen inte tillräckligt intressant för att bli nominerad i någon kategori. Jag vet också flera som gillade filmen. Men vad är det filmen saknar – det var så många bra skådespelare med i den och Jonas Karlsson är en favorit. Kan man möjligen få en idé från dig vad det handlar om?

Guldbaggen 2015

Fredrik Sahlin svarar:

Det korta svaret är att det under år 2014 kom närmare 50 filmer – och att smaken är som baken.

I det längre får man beakta att Guldbaggen har två juryer. En nomineringsjury och en som utser vinnarna, utifrån de givna nomineringarna.

Den förstnämnda gruppen består av 45 personer runt om i landet; biografägare, regissörer, producenter och andra verksamma inom bio- och filmbranschen. De skriver upp sina tre favoriter i varje kategori och skickar in sina röster till Svenska Filminstitutet (Sfi) för sammanräkning.

Den här juryn är alltså inte sammanträdande vilket gör det svårt att kritisera den som en enhet.

Det är istället en massa samlade preferenser, ihopräknade efter ett intrikat system där förstahandsval väger tyngre än andrahandsdito och så vidare (se mer på guldbaggen.se).

I slutändan kan det här statistiska sättet att förhålla sig till filmkvalitet skapa situationer där vissa filmer blir utan nominering (trots att många röstat på den som andra- eller tredjeval) och att en annan får en hel drös.

Som exempelvis i år ”Gentlemen”, som ju hade 13 baggechanser men ”bara” gick hem med tre tekniska vinster.

Kanske hade ”Stockholm Stories” ett gäng röster, men inte tillräckligt många förstaval för att komma med till ”slutspelet”.

I ett senare skede tar vinnarjuryn vid, en utvald skara på nio ledamöter som röstar och konfererar sig fram till hur baggarna ska fördelas. Deras insats kan man tycka illa eller bra om men vinnarjuryns rörelsefrihet är alltså begränsad till de filmer/personer som räknats fram ur nomineringsjuryns röster.

Det här systemet har fått en hel del kritik genom åren och nu Sfi säger att man ska göra om och göra rätt till nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Guldbaggen 2015

Mer i ämnet