Tove Sigurdson, mamma till Annie, säger att hon hade vittnat annorlunda idag efter att ha spelats upp i Rättegångspodden. Foto: Privat/TT

Tove och Ellen: Rättegångspodden kan påverka framtida vittnen

Uppdaterad
Publicerad

True crime-succén Rättegångspodden får hård kritik från anhöriga till brottsoffer. Tove Sigurdson och Ellen har båda vittnat i mordrättegångar. I dag säger de att de skulle vara mer återhållsamma mot polis och i rätten – om de vetat att vittnesmålen skulle spridas till hundratusentals lyssnare.

Kulturnyheternas granskning visar att Rättegångspoddens avsnitt i flera fall görs utan de anhörigas vetskap, och mot familjernas vilja. För Ellen, som egentligen heter något annat, blev det en chock att höra sin egen röst i true crime-succén, när hennes sorg från rättegången om en mördad familjemedlem blev uppspelad för hundratusentals lyssnare.

– Det var oerhört smärtsamt, som att vara tillbaka på rättegången både psykiskt och fysiskt. Att någon gjort underhållning av den tragedi som jag och min familj har gått igenom kändes så otroligt respektlöst, säger hon till Kulturnyheterna.

Poddgranskningen

– Vem har gett dem rätten att använda andras tragedier för egen vinning? Hur kan man välja att behandla brottsoffer så?

”Människor gottar sig i vår tragedi”

Tove Sigurdson är mamma till Annie som dog 2018, ett fall som tas upp i tre avsnitt av Rättegångspodden. Publiceringarna började bara ett par veckor efter att den misstänkte gärningsmannen friades från mord i hovrätten.

I avsnitten hörs vittnesmål från både den misstänkte mördaren och från Annies familj och vänner. Inte heller här blev familjen kontaktad av Rättegångspodden före publiceringen.

– Det kändes som att folk gottade sig i vår tragedi. Man känner sig väldigt, väldigt utlämnad. Det är jättejobbigt när människor som har lyssnat kommer fram och vill prata om podden, säger Tove Sigurdson.

-  Man vet att de lyssnat på mig när jag pratar eller på min son som gråter i tingsrätten. Det blir som att det aldrig tar slut, som att det rivs upp hela tiden med alla som lyssnar.

”Hade varit mer restriktiv”

Tror du att det hade kunnat påverka dig vid vittnestillfället, om du hade vetat att det du säger kan spelas upp i en true crime-podd?

– Ja, det tror jag. I rättssalen kände jag mig säker, men hade jag vetat att mitt innersta skulle hamna i en podd hade jag nog varit mer restriktiv.

Tove Sigurdsons bild delas av Ellen. Även hon säger att hon idag skulle berätta betydligt mindre i polisförhör och rättegångar.

– Man tror att man ger information som ska hjälpa polisen framåt. Om fler visste att det istället kan bli underhållning för allmänheten så skulle de förmodligen välja noga på hur känsliga detaljer de går in på.

Poddskaparen: ”Jag vill inte påverka vittnen”

Nils Bergman, som gör Rättegångspodden, säger att han beklagar att anhöriga tagit illa vid sig av hans program, och att hans syfte aldrig varit att skada någon.

Istället menar Bergman att Rättegångspodden vill sprida kunskap om rättssystemet och ge hela bilden av uppmärksammade rättsfall för en intresserad allmänhet. Men att han – genom att spela upp anhöriga vittnesmål mot deras vilja – skulle kunna påverka framtida rättegångar, ser han som osannolikt.

– Jag kan förstå resonemanget, men jag vet inte om jag kan bära ansvaret för en sån effekt på det svenska rättssystemet för att jag gör en podcast, säger Nils Bergman.

– Jag får ju ut materialet från tingsrätten helt ocensurerat och utan följdfrågor, de kontaktar inte heller anhöriga och frågar om det är ok. Jag vill ju inte påverka vittnen, men jag har svårt att se att Rättegångspodden bidrar till den här effekten.

Efter att ha tagit del av kritiken från anhöriga säger Nils Bergman nu att han ska se över hur han arbetar med Rättegångspodden. Du kan läsa en längre intervju med honom här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poddgranskningen

Mer i ämnet