SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka svarar på tre frågor om Telia och Tv4-affären. Foto: SVT

Tre frågor om Telia och Tv4-affären

Uppdaterad
Publicerad

Telias styrelseordförande Marie Ehrling tvingas bort från posten i förtid. Någon officiell anledning har ännu inte presenterats, men avhoppet ska inte ha varit självmant. Kulturnyheterna ställde tre frågor till SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka om vad petningen egentligen handlar om.

Varför petas Marie Ehrling i förtid?

– Marie Ehrling har varit med att driva igenom en affär, köpet av TV4, som är den största ägaren staten uttryckligen varit emot. Det gjorde det väldigt svårt för henne att sitta kvar. Även vd Johan Dennelind valde att hoppa av självmant i somras, säger Johanna Cervenka.

Påverkar det här Telias köp av Bonnier Broadcasting (TV4)?

– Telia har ju ingått ett avtal och att riva upp det framstår som stökigt och dyrt. Samtidigt ska man aldrig säga aldrig, och EU:s konkurrensmyndighet har ännu inte gett affären grönt ljus.

Om köpet av TV4 går igenom kommer staten, som redan kontrollerar public service via bland annat dess styrelse, att bli en dominant på tv-marknaden. Är det här ett problem för staten?

– Ja, det är det eftersom det väckt kritik om för stor maktkoncentration. Därför har ansvarig minister, näringsminister Ibrahim Baylan, uttalat sig kritiskt om affären. Men uppenbarligen har den ansetts svår att stoppa. Att nu sparka ordföranden väcker så klart frågor kring hur bra styrning egentligen staten har i ett bolag där man är huvudägare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.