75 tjänster försvinner på skånska tidningar

Uppdaterad
Publicerad

Från 230 redaktionella tjänster till 155 – personalen på Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad (HD) drabbas hårt när ledningen presenterar ett organisationsförslag efter tidningsaffären.

Bekymrade medarbetare bänkade sig i Sydsvenskans matsal när ledningen presenterade sitt förslag till omorganisation vid 10-tiden i dag.

– Folk är väldigt oroade, både för sin egen framtid och för tidningens. Det är fortfarande svårt att förstå att omorganisationen är så omfattande, det är den största omgörningen i Sydsvenskans historia, säger Jenny Eriksson, vice ordförande i Sydsvenskans journalistklubb.

Medier

Arbetar gemensamt från olika städer

I princip hela webbredaktionen flyttas till Malmö, medan redigeringen slås ihop och flyttas till Helsingborg.

– Webben har precis flyttat närmare nattredaktionen på Sydsvenskan eftersom de satt för långt ifrån varandra tidigare. Men nu ska de sitta i olika städer, säger Eriksson.

Ett stort antal redigerare ryker i både Helsingborg och i Malmö, enligt förslaget som TT tagit del av. Flera andra redaktioner drabbas också när totalt omkring 75 tjänster ska bort. Tryckeriet i Helsingborg föreslås läggas ner, men lokalredaktionerna i Lund, Ängelholm, Landskrona och Höganäs blir kvar.

Procentuellt sett förlorar de båda tidningarna ungefär lika många redaktionella tjänster.

Ny ledare och gemensam kulturredaktion

Efter valet kommer HD:s politiska färg att synkas med Sydsvenskans – från oavhängig till oberoende liberal.

Tidningarna får en gemensam kulturredaktion under ledning av Rakel Chukri, men medarbetare ska finnas i både Malmö och Helsingborg. En liknande gemensam organisation väntar för sportredaktionen, enligt förslaget.

Ledningen blir gemensam med en chefredaktör på respektive tidning.

En kraftig nedbemanning väntas också utanför redaktionerna i den organisation som bildats efter att Sydsvenskan köpt Helsingborgs Dagblad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet