• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Turkisk media om Natobeskedet: ”Erdogan fick allt han bad om”

Uppdaterad
Publicerad

Igår kväll kom beskedet att Turkiet släpper på sitt motstånd mot Sveriges inträde i Nato, efter en överenskommelse länderna emellan. I turkiska medier beskrivs överenskommelsen som en framgång för Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Tomas Thorén, SVT:s Turkietkorrespondent, säger att det i turkiska medier beskrivs som att Turkiet nu fått som de ville och att beskedet om att Sverige släpps in i Nato är en framgång för president Erdogan.

– Erdogan fick precis allt vad han bad om beskrivs det som i en av Turkiets största medier, säger han.

Sverige och Nato

Punkterna i överenskommelsen mellan Sverige och Turkiet listas även i turkisk media – bland annat den som handlar om ett turkiskt EU-medlemskap, som kom in i förhandlingarna i sista stund.

– I och med att det står i överenskommelsen att Sverige ska ge sitt stöd till ett turkiskt EU-medlemskap så beskrivs det som att Turkiet fick som de ville även på den punkten, säger Tomas Thorén och lägger till att kritiska frågor kring vad Turkiet egentligen får ut av att släppa in Sverige i Nato har lyst med sin frånvaro.

– Klappat och klart, en framgång för Erdogan – så beskrivs det i stort, säger han.

Svårt att hänga med

Turkietkännaren Paul Levin påpekar att en del tryckt media haft svårt att hänga med i den snabba omsvängningen i Turkiets inställning till Sveriges ansökan.

– Det var nästan lite komiskt – i en regeringstrogen tidning var det en lång radda mycket hård kritik av Sveriges hantering av PKK, och sen en liten kort notis om att förresten så har vi släppt in Sverige, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet