• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Elnaz Baghlanian, svenska PEN. Foto: SVT

Turkiska PEN-styrelsen riskerar fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Journalister blir fängslade för sina åsikter i Turkiet. Men det slutar inte där. Nu utreds även en organisation som jobbar med yttrandefrihet.

Turkiet lär vara det land i världen som har satt flest journalister i fängelse. Nu går den turkiska regeringen ett steg längre i sitt försök att kontrollera vad folk yttrar om landet.

Istanbuls åklagarmyndighet har inlett en förundersökning mot hela styrelsen i den turkiska delen av yttrandefrihetsorganisationen PEN. Orsaken är att PEN har försvarat den turkiske pianisten och författaren Fazil Say, som har anklagats för att ha ”smädat religiösa värden i sociala medier”.

Yttrandefrihet i Turkiet

Fazil Say twittrade förra våren ett skämt kring ett böneutrop, som han tyckte var oväntat kort. Say skrev: ”Varför så bråttom? Har ni en älskarinna som väntar eller en raki på bordet?”. Raki är en alkoholhaltig dryck, som är förbjudet enligt islam, och Fazil Says inlägg i mikrobloggen kan leda till fängelse. Det skriver bland andra The Guardian.

Olagligt att förolämpa allt turkiskt

Say misstänks ha brutit mot paragraf 301, som gör det olagligt att kritisera Turkiet. Elnaz Baghlanian på svenska PEN förklarar paragrafen mer i detalj för Kulturnyheterna:

– Artikel 301 är en lag som säger att man inte får förolämpa den turkiska staten eller turkiska institutioner och allt som anses vara turkiskt.

I juni förra året publicerade turkiska PEN en artikel på sin hemsida, där de protesterar mot åtalet av Fazil Say. Och att försvara en person som står åtalad för paragrafen räcker alltså för att själv åtalas, i Turkiet.

”Avskaffa artikel 301!”

Igår kallades sex personer ur PEN-styrelsen till förhör, och om de anses skyldiga till att ha förolämpat den turkiska staten, riskerar de upp till två års fängelse.

På svenska PEN tycker man att utredningen som Istanbuls åklagarmyndighet har påbörjat är oacceptabel:

– Situationen är mycket allvarligare än vi trodde. Nu ger man sig inte bara på författare och journalister. Vi uppmanar den turkiska regeringen att lägga ner utredningen mot turkiska PEN samt att avskaffa artikel 301 i sin helhet, säger Elnaz Baghlanian.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Yttrandefrihet i Turkiet

Mer i ämnet