Ett av de nya programmen som kommer inta höstens tv-tablå på SVT är Sarah's sounds of musicals med artisten Sarah Dawn Finer i spetsen.
Ett utforskande av musikalvärldens främsta kompositörer, artister och livet bakom kulisserna vid Stockholms, New Yorks och Londons scener.
– Jag vill förmedla vad som håller på att hända när musikaler nu ligger på amerikanska Billboard-listor, när de vinner grammisar och när presidenten uttalar sig på Tony awards. Men även musikalens historia och hur vi hamnade här – för det finns så mycket mer än bara Grease och Fantomen på operan, säger Sarah Dawn Finer till Kulturnyheterna.
Hon vill med sitt program ge musikalen, kanske inte en upprättelse för det torde inte behövas. Snarast ett rättmätigt ansikte till det konstformen står för idag – och dess potential, berättar hon.
– Framförallt tycker jag att musikalgenren är en av av de mest missförstådda genrena som finns i Sverige. När en musikal är dålig är det riktigt dåligt. Men när det är bra förändrar det världen, säger Sarah Dawn Finer.
Inblick i discogenren
Mer musikfokus blir det också i artisten Andreas Lundstedts I will survive som kommer att utforska discons roll och betydelse. En programidé och dröm som Andreas Lundstedt haft länge, berättar han.
– Jag har haft den här idén i flera år och sen blev det plötsligt rätt tid och plats – jag får lov att nypa mig i armen. Min mamma introducerade mig till disco tidigt, så det är ingen slump att jag varit med i Alcazar och gjort disco – för hela mitt liv har kantats av det, säger han.
Ett gediget intresse sedan barnsben, men ändå har arbetet med serien varit lärorik, poängterar Andreas Lundstedt. Särskilt mötet med discoscenens aktörer i New York.
– Jag visste ganska mycket så klart, men det har varit fantastiskt att få träffa alla människor och få en bild och en levande röst av någon som berättar en historia om den här scenen. Det kan vara allt från Stonewallupproret 1969 när gayrörelsen sa ifrån, till Carmen d’Alessio som hade hand om Studio 54:s fester, berättar han.
Nya så väl som förnyade SVT-draman
Ett nytt drama undertecknat Jonas Gardell kommer sändas i juletid. Miniserien De dagar som blommorna blommar med bland annat Eva Röse och Magnus Krepper i huvudrollerna, skildrar ett antal familjer och livets vindlande tillvaro under 70-talet, 90-talet och vår nutid.
Men ett antal serier återvänder också med nya säsonger. Däribland det hyllade dramat Vår tid är nu och kriminaldramat Springfloden.
Gällande den senare är det med nya avsteg från deckar-trilogin som serien grundas på, berättar ena halvan av författarduon Börjlind: Cilla, om seriens uppföljande andra säsong.
– Det som har varit kul att jag vi den här gången gjorde en historia där vi utvecklade boken (reds. anm Den tredje rösten) på ett nytt sätt. Och det blev lite bättre tycker jag – det är inte alltid man känner det, säger hon.
– Jag tror man kan förvänta sig att man kommer få svettas lite i tv-fåtöljerna, säger skådespelaren Kjell Bergqvist, som spelar Tom Stilton.
Hemvändarhumor i Norrland
Men även om allvaret präglar tv-hösten med såväl det annalkande valet som i drama-form står även humorgenren högt i kurs. En ny serie som kommer börja sändas i november är Andra åket, där drömmen om ett enklare och annorlunda liv i Norrland skildras utifrån.
– Det är dels en hemvändarkomedi, men det är dels också en komedi om att vilja komma bort från stressigt storstadsliv och drömmen om ett annat som många människor bär på men som få gör verklighet av, säger en av manusförfattarna Erik Hultkvist.