Almapristagaren Marisol ”Isol” Misenta drar sig inte för att skildra det mörka i tillvaron i sina barnböcker.
Den argentinska författaren och illustratören besöker just nu litteraturfestivalen i Lund, så vi passade på att träffa henne för att prata om vikten av att inte bara skildra idyll och lyckliga familjeförhållanden.
– Jag har gjort några böcker om konfliktfyllda relationer med mammor. Om vi bara har böcker som skildrar harmoniska relationer, känner man sig dålig när man jämför sig med boken. Man kan tänka 'jag måste vara ett monster som inte alltid står ut med mamma'. Är man osams med mamma i mina böcker, förvandlas hon till en ballong.
”Man ska inte känna sig konstig”
Isols böcker utgår alltid från barnen – något som Almaprisjuryn uppskattade och nämnde i motiveringen.
– Ett barn behöver många olika berättelser. Man ska till exempel inte behöva känna sig konstig om man har mörka tankar eller är rädd.
Isols barnböcker är vilda och otämjda. Ofta med ett ordentligt stänk av mörker. Hon har fått viss kritik för att vara för konstig, men blivit hyllad för detsamma.
”Det måste finnas något äkta”
Själv tror Isol att hennes sätt att gå utanför mallen är precis vad som ledde till att hon har fått världens största pris för barnlitteratur – Almapriset.
– Vi vill ge ut bra böcker för såväl barn som vuxna. Det måste finnas något äkta i boken, som inspirerar och talar till barnen. Vad vuxna tycker att barn ska läsa får inte vara avgörande.
Reporter: Amanda Horne.
Foto/klippning: Andreas Idén.