• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

TV4 skär ner. Foto: Fredrik Sandberg/TT

TV4 kapar 100 tjänster

Uppdaterad
Publicerad

På ett möte under torsdagen berättade TV4:s vd Mathias Berg att 100 tjänster försvinner för att spara pengar, skriver TV4.

TV4 lägger ner den del av nyhetsredaktionen som jobbar med live- och direktrapportering – livedesken och vd Mathias Berg berättade att ett ”effektiviseringsprogram” kommer sträcka sig över tre års tid.

I oktober ska 40 tjänster bort och vid årsskiftet ytterligare 60. Det innebär att 100 av företagets 800 tjänster kommer att försvinna, skriver TV4.

”Handlar om framtiden”

Facktidningen Journalisten skriver att tolv av de 40 tjänster som kapas i första steget är journalisttjänster, främst på livedesken.

– För oss journalister är det stora och jobbiga beskedet att man lägger ner livedesken. Det är kanske inte chockartat, för vi tycker att man inte har satsat fullt ut på live den senaste tiden, men det jättetråkigt, säger journalistklubbens ordförande på TV4 Victoria Banozic till tidningen.

Mathias Berg, vd, menar att det handlar om att agera efter marknadens förutsättningar i en tuff bransch. Han skriver i ett mejl till Kulturnyheterna:

”Vi är mitt i arbetet med att skapa framtidens TV4 genom att samla Sverige på nya TV4 Play. Som vi tidigare berättat pågår också ett treårigt effektiviseringsprogram på TV4 som omfattar hela verksamheten. Det innebär att vi ser över processer”

”Som en del i detta har vi nu informerat om ett antal förändringar som föreslås. Det rör sig om totalt 100 tjänster under 2023 inklusive anställda, konsulter och vakanser. Nu väntar fackliga förhandlingar och med hänsyn till dessa kommer vi återkomma längre fram med mer information”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.