Unesco varnar: Klimatförändringar allt större hot mot världens museer

Uppdaterad
Publicerad

I takt med den globala uppvärmningen blir extrema väderförhållanden allt vanligare. Översvämningar, bränder och orkanväder har blivit ett växande hot mot världens museum och kulturarv, menar FN-organet Unesco.  

– Hotet från klimatförändringar är enormt och vi ser hur museer blivit mer sårbara, säger Sunna Altnoder, avdelningschef på UNESCO. 

Översvämningar till följd av regnväder på vissa håll i världen och torka och bränder i andra. Det är utmaningar som museum oftare får brottas med som en följd av människans klimatpåverkan, enligt Unesco.

2019 steg vattennivåerna så pass högt i Venedig att stora delar av stadens museum fick stängas tillfälligt, samma år spred sig bränderna farligt nära Getty-museet i Los angeles. 

Louvren bygger bunker

Världens mest besökta museum, Louvren i paris, planerar under året att förflytta, Venus de Milo och 250,000 andra sårbara målningar och konstföremål till Louvre conservation center. En slags bunker, som är specialdesignad för att stå emot extrema väderförhållanden. 2016 blev museet tvungna att stänga i panik och snabbt förflytta dyra konstskatter från det översvämmade nedersta källarplanet efter ett regnväder. Det är något man inte vill uppleva på nytt.  

Att floden Seine svämmar över är visserligen inget nytt fenomen, men de regnväder som orsakar problemet, har blivit vanligare. Ett resultat av klimatförändringar menar forskare.

Små museer är mer utsatta för klimathotet

– Det är ett väldigt kostsamt projekt. Louvren har möjligheten att göra det här, men många små museum har det inte, säger Sunna Altnoder som menar att det behövs både utbildningsinsatser och ekonomiskt stöd för att underlätta för museer som är utsatta för klimatpåverkan. 

– Museer är offer för det här problemet men de är också aktörer och viktiga institutioner för att höja medvetenheten om klimathotet.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.