Som Kulturnyheterna tidigare har berättat så väckte Kobras program om Ungern starka reaktioner och känslor – både i Ungern och i Sverige, både bland tittare och högt uppsatta politiker i Ungern.
Den ungerska statssekreteraren, Ferenc Kumin, som är ansvarig för kommunikation kräver en personlig ursäkt från Kobraredaktionen. Han menar att en rättelse inte är nog och tror även att regeringen kommer att kräva en ursäkt.
”Många var rasande”
Kobras redaktion har blivit kontaktad av Ungerns regering och Ungerns helt nytillträdda ambassadör i Sverige, Lilla Makkay som har ett flertal synpunkter på programmet.
– Det var som en kalldusch. Inte bara för mig utan även för andra ungrare som har hört av sig till ambassaden efter programmet. Många var rasande, säger Lilla Makkay, Ungerns ambassadör.
Problematisk dag
Programmet sändes den 23 oktober, en nationaldag i Ungern som hedrar Ungernrevolten 1956. Att Kobra sändes just då tycker Makkay är problematiskt.
– Det är en väldigt symbolisk dag, en symbol för ungrarnas frihetsvilja. Så i våra ögon var det helt enkelt lite konstigt att se vårt land presenteras på ett så ensidigt och vinklat sätt, säger hon.
Hon vill inte kommentera detaljerna i programmet men tycker att budskapet som sändes ut var obalanserat.
– Budskapet som kom fram var att högernationalism är på frammarsch och att man förföljer minoriteter.
Stämmer inte den bilden?
– Vi har problem och enorma utmaningar framför oss. Men dessa negativa saker finns såväl i Ungern som i andra länder, som i Sverige till exempel. Jag förnekar inte att det finns problem men framställningen är ensidig.
Bayer i öppet brev
I Ungern har det blossat upp en debatt efter att programmet sändes i Sverige, och det har diskuterats av flera tidningar och nyhetsprogram. Bland annat skriver krönikören Zsolt Bayer, en av grundarna till det regerande högerpartiet Fidesz, i ett öppet brev att filmen är avskyvärd och ger en skev bild av Ungern.
Men Kobras programledare Kristofer Lundström menar att programmet visar hur det står till i det ungerska kulturlivet.
– Jag känner en väldig sympati och empati med de människor som orkar att stå ut med den här kraften.
”Väldigt lågt i tak”
Lundström menar att han har fått smaka på hur det kan vara för kulturarbetare i Ungern i dag som försöker att säga någonting annat.
– Det är väldigt lågt i tak i det ungerska kulturlivet i dag. Det som jag har råkat ut för, att bli uppringd av ungerska medier, ambassadörer och ungerska kommunikationsministern, är ju bara tecken på hur lågt i tak det är, säger han.
Kobraprogrammet heter ”Hur mår kulturen i det högernationalistiska Ungern?” och går att se här.
Se Kulturnyheternas inslag i kväll om Kobra, debatten och reaktionerna.