Ungerska regeringen anklagas för att spionera på journalister

Uppdaterad
Publicerad

En stor internationell granskning visar att det israeliska spionprogrammet Pegasus ska ha använts för att hacka journalisters telefoner i flera länder, däribland i Ungern.

– Det här är den allvarligaste överträdelsen av journalistiska rättigheter på mycket länge, säger den ungerska journalisten Szabolcs Panyi.

Flera internationella nyhetsredaktioner, däribland The Guardian, Washington Post och Le Monde har arbetat tillsammans med en granskning av stora mängder läckt data. Granskningen, som går under namnet The Pegasus project, pekar på att spionprogrammet Pegasus har använts för att hacka telefoner som tillhör aktivister, advokater och journalister runt om i världen. Detta trots att det israeliska säkerhetsföretaget NSO group som tillhandahåller programmet menar att det endast är avsett att användas mot allvarliga brottslingar och terrorister.

En av de som har fått sin telefon hackad är den ungerska journalisten Szabolcs Panyi som arbetar på Direkt36, Pegasus-projektets ungerska samarbetspartner.

– De kan ha tagit allt de vill, säger han.

Har hackats flera gånger

Pegasus gör det möjligt för angriparen att visa allt innehåll på en telefon inklusive foton och platsdata, det kan också göra telefonen till en ljud- eller videobandspelare.

En kriminalteknisk analys av Szabolcs Panyi telefon, som gjorts av den ideella organisationen Amnesty International, visar att hans telefon hackats flera gånger under en sjumånaders-period, och att intrången ofta skett i samband med att han kontaktat ungerska regeringstjänstemän.

– NSO group säljer bara Pegasus till stat- och regeringsaktörer. Det här är den allvarligaste överträdelsen av journalistiska rättigheter på mycket länge, säger Szabolcs Panyi.

Den ungerska regeringen nekar till anklagelserna.

NSO group, företaget bakom Pegasus, skriver i ett uttalande till The Guardian att de själva inte har tillgång datan som deras kunder kunder samlar in och att de med hänsyn till kontrakt och nationell säkerhet inte kan bekräfta eller dementera vilka kunder de har. De skriver också att de tvivlar på betydelsen av de läckta uppgifterna och att de ska ”fortsätta att undersöka alla trovärdiga påståenden om missbruk och vidta lämpliga åtgärder”. Företaget har misstänkts för dataintrång tidigare.

”Helt oacceptabelt”

Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kommenterade uppgifterna om spionprogrammet vid en presskonferens i Prag under måndagen:

– Om så är fallet är det helt oacceptabelt och strider mot alla slags regler vi har i Europeiska unionen vad gäller pressfrihet.

Fakta The Pegasus project

Forbidden stories, en ideell journalistorganisation i Paris, och Amnesty International fick tillgång till en lista med telefonnummer i länder som är kända för att övervaka sina medborgare och som också är kända för att ha varit kunder till NSO Group. De delade informationen med 16 nyhetsorganisationer; The Guardian, Le Monde, The Washington Post, Süddeutsche Zeitung, Die Zeit, Aristegui Noticias, Radio France, Proceso, OCCRP, Knack, Le Soir, Haaretz/TheMarker, The Wire, Daraj, Direkt36, PBS Frontline.

Dessa redaktioner har sedan arbetat tillsammans för ytterligare analys och rapportering. Forbidden stories har övervakat projektet och Amnesty International har tillhandahållit kriminalteknisk analys men de har inte haft någon redaktionell input.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.