Författaren och debattören Kajsa Ekis Ekman. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Universitet ställde in seminarium om Kajsa Ekis Ekmans bok

Publicerad

Författaren och debattören Kajsa Ekis Ekmans bok Om könets existens har mötts av kritik från flera håll. Nu har Mittuniversitetets Forum för genusvetenskap valt att ställa in ett seminarium som skulle ha haft sin utgångspunkt i boken, de menar att det finns en risk för att människor skulle bli kränkta.

Under torsdagen skulle ett digitalt frukostseminarium ha ägt rum i Mittuniversitets Forum för genusvetenskaps regi som delvis skulle ha haft sin utgångspunkt i Kajsa Ekis Ekmans bok Om könets existens. Seminariet skulle ha varit en del av en serie samtal som tar upp olika perspektiv på konstruktion av kön, men Forum för genusvetenskap valde att ställa in seminariet.

”Det som hänt är att vi inför seminariet insett att formen, ett digitalt seminarium på 45 minuter, inte är en bra form för en sådan diskussion och att det fanns risk för att människor skulle bli kränkta, därför valde vi att ställa in seminariet.”, skriver forskaren Sara Nyhlen som är ledare för Forum för genusvetenskap i ett mejl till Kulturnyheterna.

”Inte en plats för transfobi”

Forum för genusvetenskap skrev i ett utskick några dagar innan seminariet att det var inställt och angav att orsaken var frukostseminarium-formen inte passade för ämnet. I utskicket står också att:

”Utifrån frågor och kommentarer som inkommit i anslutning till seminariet vill vi poängtera att Forum för genusvetenskap inte är en plats för transfobi och transhat”.

Kajsa Ekis Ekmans bok har kritiserats både för att innehålla faktafel och för att vara respektlös mot transpersoner. Sara Nyhlen säger i en intervju i DN att hon inte vill uttala sig om hon anser att det som framförs i boken utgör transfobi och transhat.

– Boken får stå för sig. Det finns mycket skrivet om den, den är väldigt debatterad senaste veckorna. RFSL har ju skrivit en bra text om faktafelen i boken, säger hon till DN.

Kommenterar på Instagram

Kajsa Ekis Ekman har kommenterat det inställda seminariet genom att posta en bild av utskicket på sitt instagramkonto med kommentaren:

”Så först tänkte ni ha en plats för ’tansfobi och transhat’ men ångrade er?”

Hon har också bemött kritikerna av hennes bok i en artikel i Aftonbladet där hon skriver att anklagelserna om faktafel är grundlösa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.