• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

1500-tals statyn föreställande Sankt Göran före och efter den nu kritiserade ”restaureringen” Foto: ArtUs Restauración Patrimonio

Uppfräschad Sankt Göran ny Apjesus – ytterligare spansk restaureringsmiss

Uppdaterad
Publicerad

Få kan ha undgått 2012 års stora konstmissnackis när väggmålningen Ecce Homo ”restaurerades” till oigenkännlighet och sedermera blev känd som Apjesus. Nu kan ytterligare en restaureringstabbe sällas till listan: En (numera) rosenkindad Sankt Göran.

– Ett expertjobb som skulle utförts av experter, så beskriver borgmästaren i staden Estella det restaureringsjobb som en lokal hantverkslärare skall ha utfört på den 500 år gamla Sankt Göran-statyn.

En uppfräschning som nu beskrivs som Spaniens nya Apjesus. Alltså den spanska väggmålning föreställande Jesus, vars ansiktslyft, utfört av en (förmodat) välmenande 80-årig tant, förbryllade världen och minst sagt sedan dess blivit ett eget fenomen.

Använt fel sorts färg

För det var på eget bevåg församlingen i Estellas kyrka beslutade att trästatyn föreställande den ridande Sankt Göran skulle restaureras, säger borgmästaren Koldo Leoz till The Guardian. En uppfräschning som inte riktigt fallit i god jord hos varken honom – eller omvärlden.

–  Det är inte den typen av restaurering som man kunnat önska för denna 1500-tals staty. De har använt gips och fel sorts färg, och det är möjligt att originallagren förlorats, säger han till tidningen.

Enligt Leoz har nu experter kallats in för att se om det går att rädda statyn och återställa den till skicket den var i innan restaureringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.