Bruce Willis har fått afasi – var med i 22 filmer på kort tid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Charles Sykes

Bruce Willis medverkade i 22 filmer på kort tid – trots oro för hans hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Ett 20-tal filmarbetare som arbetat med Bruce Willis de senaste åren har oroat sig för skådespelarens hälsa. Han har länge verkat desorienterad och haft svårt att minnas repliker. Trots detta har han medverkat i över 20 filmer sedan 2020.

I veckan meddelade skådespelaren Bruce Willis familj att han drabbats av afasi och kommer att avsluta sin karriär. Men enligt en granskning av Los Angeles Times har Willis hälsa oroat dem som jobbat med honom under flera års tid.

Afasi påverkar den drabbades kommunikationsförmåga och uppstår ofta i samband med en stroke.

Många roller på kort tid

Ett 20-tal personer som tidningen talat med säger att Bruce Willis inte verkat frisk. Samtidigt har han varit mer produktiv än någonsin IMDB listar att Willis haft roller i 22 lågbudgetfilmer sedan 2020.

Regissörer och andra filmarbetare LA Times pratat med vittnar om att Willis inte verkar ha varit fullt medveten om var han befunnit sig under inspelningarna där han ofta kunde få ett gage på två miljoner dollar, motsvarande 18,8 miljoner kronor, för två dagars jobb.

Bruce Willis har enligt uppgiftslämnarna haft svårt att minnas repliker och fått dem upplästa i en öronsnäcka.

”Kändes fel”

Regissören Jesse V Johnson, som regisserat lågbudgetfilmen White elephant, berättar att han frågat Willis team, lett av hans tidigare assistent, rakt ut om skådespelaren verkligen mådde bra. Johnson ska ha fått försäkran om att Willis mådde bra och ska även ha fått ett erbjudande att spela in fler filmer med Bruce Willis, men tackat nej.

– Vi är Bruce Willis-fans och hela upplägget kändes fel och i slutändan ett sorgligt avslut på en fantastisk karriär som ingen av oss kände oss bekväma med.

Assistent fick miljoner

Bruce Willis tidigare assistent skrev 2018 på ett kontrakt för tre filmer med filmstjärnan för vilka assistenten står som producent. LA Times har tagit del av kontrakten som visar att assistenten fått 200 000 dollar, 1,8 miljoner kronor, per film. Ett år senare skrev han på ett liknande avtal för ytterligare två filmer.

Assistenten har inte kommenterat LA Times artikel.

Fans har under ett par års tid reagerat på att Bruce Willis haft så många småroller i lågbudgetfilmer. Razziegalan, som ”prisar” de sämsta filminsatserna under året, skapade 2021 en specialkategori för ”sämsta Bruce Willis-skådespeleri” eftersom han förekom i så många filmer.

Sedan Bruce Willis diagnos blev känd har Razzies dragit tillbaka kategorin.

Bruce Willis-filmer 2020 – 2022

2020

Survive the night

Hard kill

DieHard is back (kortfilm)

Breach

2021

Cosmic sin

Midnight in the switchgrass

Out of death

Survive the game

Apex

Deadlock

Fortress

American siege

2022

Gasoline alley

A day to die

Vendetta (färdig, men har ej haft premiär)

Fortress: Snipers eye (färdig, men har ej haft premiär)

The wrong place (postproduktion)

Soul assassin (postproduktion)

Corrective measures (postproduktion)

Wire room (postproduktion)

White elephant (postproduktion)

Paradise city (postproduktion)

Källa: IMDB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.