Organisationen Funktionsrätt Sverige: ”Begränsa inte SVT:s text”

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen riktade Tidningsutgivarna (TU) kritik mot SVT för att publicera för mycket text som konkurrerar med kommersiella medier. Nu menar organisationen Funktionsrätt Sverige att mindre text skulle drabba tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning, och ber kulturministern att inte begränsa svt.se.

I en skrivelse vänder sig hörselskadades riksförbund och synskadades riksförbund inom paraplyorganisationen Funktionsrätt Sverige till kulturministern Parisa Liljestrand (M).

”Om andelen text skulle begränsas ytterligare på SVT:s digitala plattformar skulle det innebära en allvarlig inskränkning av tillgängligheten och därmed av yttrandefriheten”, skriver de.

En fråga om tillgänglighet

Enligt Nicklas Mårtensson, generalsekreterare för Funktionsrätt Sverige, handlar det om vikten av att nyheterna finns tillgängliga i olika format.

– Vi tycker att public service har en viktig del i att förmedla nyheter för personer med funktionsnedsättningar. SVT är relativt tillgänglig jämfört med många. Vi har grupper som har hörselnedsättning, synnedsättning samt kognitiva funktionsnedsättningar och då är den plattformen enklare för att tillgodogöra sig information, säger han.

Enligt Mårtensson fungerar public serivce-plattformarna relativt bra med vissa hjälpmedel och avläsningsverktyg för personer med funktionsnedsättning. Något han menar inte alltid är en garanti hos alla kommersiella medier.

– Får vi inte de här nyheterna kommer man inte kunna få nyheter på samma sätt som andra, komma längre ifrån samhällets gemenskap och hamna i utanförskap. Det är ett viktigt samhällsuppdrag och viktigt för demokratin. Många personer med funktionsnedsättningar har också sämre ekonomi än befolkningen i övrigt, säger han.

Inför nya sändningstillståndet 

Mårtensson menar att frågan om tillgänglighet och text inom public service är särskilt angelägen med tanke på regeringens kommande utredning av de nya sändningstillstånden för 2026-2033.

– Jag tycker att det finns ett jättebra utrymme för TU att kunna skapa mer tillgängliga plattformar. Som det är nu har de inte det på samma sätt som public service har, säger Mårtensson.

I en skriftlig kommentar till Kulturnyheterna skriver kulturminister Parisa Liljestrand (M):

”Vi bereder just nu direktiven till public service-utredningen som ska presenteras inom kort”.

Enligt kulturministerns presskommunikatör Johan Romin vill hon inte svara mer detaljerat än så då hon inte kan föregripa utredningen eller direktiven till kommittén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.