Två jättevargsvalpar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Colossal Biosciences/Reuters

Utdöda jättevargen känd från Game of Thrones påstås ha återskapats

Uppdaterad
Publicerad

Vargarten Aenocyon dog ut för 12 500 år sedan, men nu uppger ett företag i Texas sig ha återskapat tre valpar av arten, skriver flera medier.
– En gråvarg med modifierad arvsmassa, säger arvsmasseforskare Emily Roycroft till ABC.

I fantasyeposet ”Game of Thrones” använder familjen Stark en ”dire wolf”, jättevarg eller skräckvarg i svensk översättning, på sitt sigill.

Nu har det utdöda djuret återskapats i form av tre valpar, enligt biotekniska företaget Colossal Biosciences.

Game of Thrones-författaren George R R Martin har varit med på ett hörn både som investerare och ”kulturell rådgivare” åt företaget, som i en pressrelease skickat ut ett 53-sidigt dokument om jättevargens popkulturella inflytande i verk som ”Twilight”, ”Teen wolf” och ”Djungelboken”, skriver det australiska tv-bolaget ABC.

Fossilt dna

Principen för återskapandet känns igen från ”Jurassic Park”. Dna har hämtats från fossiler av den utdöda vargen, dna:t har sedan undersökts för fastställa genetiska egenskaper som färg, päls och storlek. Sedan har informationen använts för att modifiera celler hos den nutida släktingen gråvarg.

Enligt CNN har 20 genmodifieringar gjorts i 14 olika gener innan de ”mest lovande” cellerna klonats och inplanterats i donatorägg från vanliga hundar, som också burit vargfostren.

I slutet av 2024 föddes två handjur och i januari i år en hona, enligt Colossal Biosciences.

Men är det en jättevarg?

Enligt företaget har vargen blivit ”o-utdöd”, men forskare har påpekat att likheterna främst är kosmetiska.

– Det här är en gråvarg med modifierad arvsmassa, inte en ”skräckvarg”, säger arvsmasseforskare Emily Roycroft till ABC.

I videon ser du bilder på vargarna och dna-forskaren Erik Ersmark förklarar hur de blivit till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.