Foto: Fredrik Sandberg/TT

Utredning: Frostenson bör utträda frivilligt eller uteslutas

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademiens nu offentliggjorda advokatutredning slår fast att Frostenson bör avgå frivilligt eller uteslutas, eftersom hon enligt rapporten läckt information om Nobelpristagare. Ständige sekreterare Anders Olsson lämnar ännu inget besked om hur Akademien kommer att gå vidare med utredningen.

– Vi måste ta upp det här i plenum i Akademien först, säger han.

Advokatbyrån som har gjort den kompletterande utredningen om sekretessbrott inom Svenska Akademien slår fast att ”Katarina Frostenson har läckt information från Akademien om Nobelpristagare och inval” till den så kallade Kulturprofilen, som hon har en nära koppling till, och att han ”sedan lämnat information vidare på ett sätt som gynnat honom själv och skadat Akademien”.

I sin avslutande rekommendation skriver advokatbyrån: ”Vår uppfattning är därför att Katarina Frostenson omedelbart bör hörsamma Akademiens resolution och utträda frivilligt. Om så ej sker är enligt vår uppfattning Akademiens ledamöter enligt 48 § i Akademiens stadgar skyldiga att utesluta henne.”

Kommer ni att följa advokatbyråns rekommendationer om att utesluta Frostenson om hon inte avgår frivilligt?

– Det kan inte jag säga nu. Vi måste ta upp det här i plenum i Akademien först, säger Anders Olsson, ständig sekreterare.

När kan det ske?

– Vi har vårt första möte den 17 januari, det är några veckor till dess. Jag räknar med att vi tar upp ärendet då.

Finns det någon annan lösning på problemet än att Katarina Frostenson lämnar Akademien?

– Jag tror att vi måste hålla möjligheten öppen för förlikning. Vi ska nog inte låsa oss för en lösning.

Sedan tidigare var det känt att utredningen innehåller vittnesmål av förre akademiledamoten Klas Östergren och dramaturgen Anna Kölén. Men i rapporten kan man också ta del av vittnesmål av Sara Danius och Peter Englund, som sedan i våras är passiva ledamöter av Akademien. Vittnar gör också flera anonyma personer.

”Berättat om det mesta om sitt arbete i Akademien”

Samtliga vittnen har, oberoende av varandra, berättat att Katarina Frostenson har ”berättat om det mesta om sitt arbete i Akademien” för Kulturprofilen, som under åren löpande därför har fått information om blivande Nobelpristagare, kommande inval av ledamöter samt annan sekretessbelagd information om Akademien.

Samtliga intervjuade akademiledamöter har förnekat att de skulle ha lämnat sekretessbelagda uppgifter till Kulturprofilen. Katarina Frostenson däremot har inte låtit sig intervjuas och har heller inte ”önskat lämna några detaljerade förklaringar”.

Kulturnyheterna söker Katarina Frostenson genom hennes juridiska ombud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.