Utställning utmanar klotterpolicy

Uppdaterad
Publicerad

Utställningen ”Street Smart” i Stockholms Kulturhus rimmar inte särskilt väl med stadens nolltolerans mot klotter.

Under onsdagskvällen öppnade gatukonstutställningen ”Street Smart” på Kulturhuset i Stockholm. Att utställningen visas just där är extra intressant eftersom Kulturhuset drivs av Stockholm stad, som sedan 2007 har en sträng klotterpolicy.

Enligt policyn ska staden inte stödja verksamheter som inte klart tar avstånd från klotter och olaglig graffiti. Och det ser ut som att utställningen ”Steet Smart”, som bland annat visar graffitikonstnären NUG:s verk ”Territorial pissing”, faktiskt kan bryta mot Stockholms klotterpolicy.

Graffiti – klotter eller konst?

Litar på Kulturhuset

– Jag har ingen anledning att att tveka på att Kulturhuset inte tar avstånd från olagligt klotter, säger kulturborgarrådet i Stockholm, Madeleine Sjöstedt, till Kulturnyheterna.

NUG:s verk, där han demolerar en av SL:s tunnelbanevagnar, orsakade ramaskri när det visades på konstmässan ”Market” i Stockholm för tre år sedan. Madeleine Sjöstedt har svårt att förklara hur stadens nolltoleranspolicy går ihop med att stadens kulturhus nu ställer ut verk som inte tar avstånd från olaglig graffiti.

”NUG har en gallerist”

– Verk som görs genom en kriminell handling kan få en konstnärlig höjd som man vill visa. Så vitt jag vet har NUG både en gallerist och han säljer sina tavlor till högt pris.

Innebär det att kulturborgarrådet tycker att en olaglig handling kan gå hand i hand med Stockholms klotterpolicy, om den som begår handlingen har en gallerist?

– Det är inte möjligt att säga att det är okej för vem som helst att förstöra en tunnelbanevagn, men i det här fallet har Kulturhuset bedömt NUG:s verk som konst och det kan jag inte uttala mig om, säger Madeleine Sjöstedt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Graffiti – klotter eller konst?

Mer i ämnet