• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nobelprisets anseende kan komma att påverkas av Svenska Akademiens kris. Foto: TT

Vad händer framöver med Svenska Akademien? – fem saker du vill veta

Uppdaterad
Publicerad

Vad händer med Nobelpriset i litteratur och när har vi en fungerande akademi på plats igen? Kulturjournalisten Mattias Berg svarar på fem brännande frågor.

– Om man blåser ut hela Akademien är det ett projekt som är minst lika långvarigt som ombyggnaden av Slussen, säger han.

1. Fem ledamöter har sagt att de hoppar av Svenska Akademien, men enligt stadgarna innehas posten på livstid. Ledamöterna ersätts bara om de dör eller blir uteslutna. Har de lämnat eller inte?

– Än så länge har de inte lämnat eftersom vi inte vet om man kan lämna. Intressant är att stadgarna aldrig uttryckligen har sagt att man inte kan lämna, utan det är en tolkning, men Sara Danius har under förloppet öppnat för att man ska kunna utträda. Klas Östergren har lämnat in en formell ansökan om utträde, hur den besvaras blir svaret på om man just nu kan utträda eller inte, säger Mattias Berg, kulturjournalist och kommentator på Sveriges Radio, som bevakat den senaste tidens nyheter om Svenska Akademien.

Mattias Berg. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

2. I och med de senaste avhoppen har Akademien bara elva aktiva ledamöter. Kerstin Ekman hoppade av 1989 och Lotta Lotass har inte deltagit i sammankomsterna sedan 2015. Enligt stadgarna krävs det tolv ledamöter för att fatta beslut. Hur påverkar det här Akademiens beslutsfattande?

– Man behöver vara tolv ledamöter av arton för att välja nya ledamöter, inte för att fatta beslut i allmänhet. Om man ska bli fler än elva behöver man ändra i stadgarna, det är en av de första viktiga sakerna som kungen behöver göra.

3. Hur påverkar de senaste avhoppen förtroendet för Akademien internationellt?

– Det påverkar enormt mycket. Nu har publiciteten verkligen börjat sprida sig internationellt. Nobelprisets anseende är helt och hållet beroende av Akademiens anseende, om det inte finns förtroende för att Akademien ska fatta kloka val, utan mest bråkar inbördes, finns det ingen anledning för omvärlden att ta priset på allvar. Varför ska man bry sig om Nobelpriset internationellt om det mest är en liten grälande klick i Stockholm som delar ut det?

4. Vad händer med Nobelpriset i litteratur?

– På kort sikt blir det bråttom för priset som ska delas ut i oktober. Förmodligen har Akademien redan en kortlista på tänkbara pristagare och har kanske gjort merparten av läsningen, men den måste få tid att bli sams om pristagaren. På lång sikt är priset och Akademien hotade, vi vet inte riktigt vad som händer med Akademien, det är svårt att se en framtid med tanke på att händelserna skett så väldigt fort. Priset kan både tappa i förtroende och bli svårt att dela ut om Akademien börjar förtvina.

5. När kan vi vänta oss att ha en fungerande akademi på plats igen?

– Ingen aning. Om man tänker sig att man bara går vidare utifrån de åtta som nu är kvar i Akademien, och som röstat emot en uteslutning av Katarina Frostenson, kan man tänka sig att man efter en stadgeändring börjar ta in personer som kan tänka sig att ingå i Akademien tillsammans med dem. Men då är samtidigt risken att man bara väljer in lojala vänner och likasinnade. Om man i stället tar ett större grepp och blåser ut hela Akademien är det ett projekt som är minst lika långvarigt som ombyggnaden av Slussen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet