Hör varför statsepidemiolog Anders Tegnell och folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson pratar som de gör i klippet ovan. Foto: TT

Guide till myndighetsspråket: Vad menas med ”rekommenderar”?

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten får kritik för att vara otydliga i sin kommunikation under coronapandemin. När en myndighet ”vädjar”, ”rekommenderar” eller uppmanar oss att ”fundera”, vad betyder egentligen det? Kulturnyheterna tog hjälp av två experter för att gå till botten med myndighetslingot.

Enligt tradition använder sig svenska myndigheter oftast av ett vardagligt språk när de kommunicerar med allmänheten. Samtidigt har Folkhälsomyndigheten fått kritik för att vara otydlig i sin kommunikation under coronapandemin, bland annat när det kommer till ordval.

Vad betyder det egentligen att myndigheten rekommenderar något? Är det något så enkelt som ett tips, eller har ordet en starkare innebörd?

Coronaviruset och kulturen

Kulturnyheterna tog hjälp av experterna Anna Nergårdh, läkare och statlig vårdutredare, och Lena Lind Palicki, lektor i svenska vid Stockholms universitet.

Vad är det starkaste ordet en myndighet kan använda utan att ha lagförslag bakom sig?

– Den gängse termen man använder är rekommendation, säger Anna Nergårdh till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet