Konstnären Vaginal Davis.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
63-årige konstnären Vaginal Davis berättar om sin nya utställning i Stockholm, om queert perspektiv och rasismen i 60-talets USA som formade henne. Foto: Nationalmuseum

Vaginal Davis: Glamour, punk och sex i ny utställning

Uppdaterad
Publicerad

Den prisbelönta multikonstnären Vaginal Davis kommer till Stockholm. Nu öppnar hennes första stora soloutställning ”Magnificent Product” på Moderna museet i Stockholm.

Vaginal Davis har efter 40 år som konstnär gjort sig ett namn som författare, dokumentärfilmare och kompositör. Hon har också spelat roller som tempelprostituerad och drag-terrorist.

– Jag älskar alla de estetikerna lika mycket och har svårt att rangordna någon över en annan, säger hon till SVT Kulturnyheterna.

Punk och glamour

Den 63-åriga Berlin-baserade multikonstnären Vaginal Davis växte upp i 60-talets Los Angeles.

Som liten blev hon tidigt inspirerad av Black Panther-aktivisten Angela Davis och den amerikanska medborgarrättsrörelsen.

– På 60-talet fanns människorättskämpen Angela Davis överallt, hennes bilder var uppsatta på väggarna eftersom hon var efterlyst i hela USA. Hon blev min stora idol, säger Vaginal Davis och demonstrerar en ramsa som Svarta pantrarna lärde ut på den tiden.

Internationella framgångar

De senaste 20 åren har Vaginal Davis varit stationerad i Berlin. Hemstaden Los Angeles besöker hon mer sällan.

– Jag känner mig mycket mer hemma i Berlin än vad jag någonsin gjorde i Los Angeles.

På senare år har Vaginal Davis, pionjären som en gång i tiden förenade punk och glamour i en energisk mix, börjat uppmärksammas rejält internationellt.

I hennes första soloutställning i Sverige möts queeraktivism, kamp, glamour och ras i en ambulerande utställning som visas på sex olika konsthallar i Stockholm.

– Jag slänger bara fram min konst och hoppas att den flyger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.