Skulpturen ”Komm, frau” av konstnären Jerzy Bohdan Szumczyk Foto: Scanpix

Våldtäktsskulptur orsakar polsk-rysk vrede

Uppdaterad
Publicerad

En betongskulptur placerad nära polska Gdansk som föreställer en rysk soldat på väg att våldta en polsk gravid kvinna har rört upp känslor i både Polen och Ryssland

Den polske konstnären Jerzy Bohdan Szumczyk ville skildra lidandet hos våldtäktsoffer men hotas nu av upp till två år i fängelse, skriver Der Spiegel.

Betongskulpturen ”Komm, frau” skildrar en rysk soldat gränsle över en liggande kvinna. Mannen har stoppat in en pistol i kvinnans mun och drar henne i håret.

Kan leda till fängelse

Den fick bara stå kvar en kväll innan polsk polis tog bort den och hade ställts upp utan tillstånd i ett område norr om Gdansk som vigts åt minnet av de röda armésoldater som dog i Polen 1945.

Nu undersöker den polska polisen om konstnären gjort sig skyldig till att ha uppviglat till ”nationellt eller rasbaserat hat” som tidningen skriver.

Permanent minnesmärke efterfrågas

Skulpturen har väckt starka reaktioner. Enligt Moscow Times säger den ryske ambassadören i Warsawa, Alexander Alexeyev, i ett pressmeddelande att han är djupt bestört:

”Konstnären Szumczyks pseudo-konst smutsar ner minnet av de 600,000 sovjetiska soldater som gav sina liv för kampen för polsk frihet.” 

Också från polsk sida har skulpturen väckt känslor. Journalisten Marek Gorlikowski menar i tidningen ”Gazeta Wyborcza” att skulpturen är fel sätt att uppmärksamma de kvinnor som våldtogs under kriget. Istället menar han att det behövs ett permanent minnesmärke som kan göra deras minne rättvisa.

”Verkligheten kan ses från olika håll”

Jens Orback som skrivit boken “Medan freden firades”, där han berättar om sin mamma som blev våldtagen av ryska soldater under krigsslutet, säger att man behöver diskutera den här typen av brott mer.

– Man har inte alls talat tillräckligt mycket om den här delen av historien. Och fortfarande begås våldtäkter som del av krigföringen, till exempel i Kongo och Syrien.

Varför har man inte talat om det i Polen och Ryssland?

– Kanske för att Polen gick direkt in i en ny kommunistisk regim där det inte fanns yttrandefrihet. Och för att det tar tid att tala om den här slags upplevelser. I Polen har man framför allt sett sig som att man var med och besegrade Adolf Hitler och man har inte tagit itu med alla de övergrepp som begicks.

– Och i Ryssland är det del av den starka ryska nationalismen att tala mycket om kriget och den enorma påfrestningen som kriget innebar, 20 miljoner människor dog. Men verkligheten kan ses från många olika håll och det är viktigt att visa hela verkligheten. Övergreppen som begicks är en del av den. Att tala om det är också att hålla historien levande för att inte upprepa den, säger Jens Orback.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.