Van Morrison har under det senaste året seglat upp som en högljudd kritiker av Storbritanniens coronarestriktioner. Sångaren från Belfast släppte i september tre kontroversiella “protestsånger”, där han sjunger att regeringen berövar människor deras frihet och att forskare hittar på “skurkaktiga fakta” för att rättfärdiga en “förslavning” av befolkningen.
Intäkterna från låtarna går till sångarens ”Lockdown”-fond som hjälper musiker med ekonomiska problem på grund av pandemin. Nyligen anslöt sig Eric Clapton och de gjorde låten ”Stand and deliver” tillsammans.
Sångerna har fått hård kritik, bland annat av Nordirlands hälsominister Robin Swann som säger att Morrisons kommentarer är farliga och spär på konspirationsteorier.
Utmanar i rätten
Nu går dock Morrison steget längre och tar frågan till rätten. Hans advokat, Joe Rice, har i första hand kontaktat regeringen med uppmaningen att häva förbudet. Om det inte sker kommer Morrison att be högsta domstolen i Belfast att granska regeringens policy.
Enligt Morrison är förbudet rättsvidrigt och saknar vetenskaplig grund.
”Vi vet inte om några trovärdiga vetenskapliga eller medicinska bevis för att motivera det här förbudet ... och vi kommer att utmana det i högsta domstolen.”, säger Joe Rice.
Rice tillägger att Morrison agerar ”Å tusentals personer i musikbranschens vägnar”. Advokaten hoppas att fallet tas upp i rätten inom några veckorna.
Nedstängning i sex veckor
Storbritannien har drabbats hårt av coronapandemin och kämpar nu med sin tredje och dödligaste smittvåg. Lokala regeringar i Skottland, Wales och Nordirland har infört hårda restriktioner löpande under pandemin. Nu senast stänger Nordirland ner regionen i sex veckor. Livemusik har delvis varit förbjudet sedan i mars men nu gäller förbudet även auktoriserade konsertlokaler.
Morrison menar att den nordirländska regeringens totalförbud gör att regionens konstnärer och musiker drabbas extra hårt. Morrison har själv spelat i England i höstas, innan restriktionerna blev hårdare där.
”Det här (förbudet mot livemusik, reds. anm.) skiljer sig från lagarna i England och Wales”, säger Joe Rice.