Kort efter författaren Stieg Larssons död 2004 släpptes första delen i Millenniumtrologin. En bokserie som kommit att bli en dundersuccé. Men framgångarna har också haft en mörk skugga över sig. Bråk om vem som är den rättmätiga arvtagaren till Larssons bokimperium har florerat i medierna, med Larssons sambo, bror och pappa i huvudrollerna.
En ”cirkusartad kommersialisering”
Författaren David Lagercrantz tog för drygt två år sedan över stafettpinnen från Larsson och ska snart ge ut den fjärde delen i serien. Nu tar vänner till Stieg Larsson starkt avstånd till utgivningen som de anser strider helt mot Larssons värderingar.
”I och med utgivningen av den nya Millenniumboken antar kommersialiseringen av Stiegs livsverk rent cirkusartade former. Hela denna cirkus blir ett hån mot människan Stieg som verkligen djupt ogillade vårt genomkommersialiserade samhälle. För att inte tala om hur hela meningen med hans böcker går förlorad. Man önskar verkligen att det, så länge verken är upphovsrättsligt skyddade, fanns någon reglering som förbjuder näriga arvingar att exploatera avlidna konstnärer”, skriver de bland annat.
”Katastrofalt dålig förvaltning”
De anser att Stieg Larssons bror och far, som är de som ärvt rättigheterna, skött förvaltningen på ett ”katastrofalt” sätt. Larsson skulle aldrig ha accepterat att någon annan än han själv började skriva nya böcker med hans rollfigurer, anser de.
De önskar avslutningsvis att förvaltandet av upphovsrätterna övergår till Larssons sambo, Eva Gabrielsson.
”Ingen utom Stieg kan skriva fortsättningen på hans fiktiva värld. Låt Stiegs författarskap vila i frid, och med det hans rollfigurer.”