Det var i maj som branschorganisationen Länsmuseernas samarbetsråd och ordföranden för 21 länsmuseer i en debattartikel som publicerades i tidningen Metro gick till hårt angrepp mot Sveriges kulturpolitik och hur kulturanslagen fördelas regionalt.
Museerna beskrev sig själva som de ”stora förlorarna på statens kulturpolitik” och krävde höjda statliga anslag, något som Kulturnyheterna tidigare har rapporterat.
Anslagen räknas upp, men lönerna ökar
Enligt artikelförfattarna har anslagen under den senaste mandatperioden räknats upp med en procent om året, samtidigt som lönerna i snitt har ökat med 2,5 procent. Något som har lett till att länsmuseerna har tvingats säga upp nästan var tionde anställd mellan 2003 och 2017, enligt en rapport från Myndigheten för kulturanalys.
Nu larmar Länsmuseernas samarbetsråd, i ett öppet brev riktat till kulturdepartementet, återigen om nedskärningar. Mer än var tredje länsmuseum kommer behöva dra ner på personal 2020, skriver de.
”Länsmuseernas ekonomiska förutsättningar är inte längre rimliga. Budgeterna är på många håll urholkade. Underfinansieringen har pågått i många år men nu känns det som vi är i en återvändsgränd. Sämst har staten varit på att kompensera för inflation och löneutveckling. Nu sänder vi en nödsignal till staten och regionerna. Höj grundfinansieringen”, uppmanar Jonas Hellberg (S), ordförande i Länsmuseernas samarbetsråd, i ett pressmeddelande.
”En allvarlig situation”
Enligt Länsmuseernas samarbetsråd befinner sig museerna i en allvarlig situation som både äventyrar museernas möjlighet att nå målen i museilagen samt kvaliteten på deras samlingar.
”Förutom uppsägningar riskerar museernas samlingar av historiska föremål och byggnader inte få den vård och det skydd som krävs. Jag överdriver inte om jag påstår att vårt kulturarv på många håll hotas att bli förstört för kommande generationer”, säger Jonas Hellberg.
Kulturminister Amanda Linds (MP) statssekreterare Helene Öberg skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att hon har förståelse för länsmuseernas oro, och att de följer frågan.
”Jag förstår deras oro och därför har vi också bjudit in till ett dialogmöte med lokala kulturpolitiker om några veckor för att prata om detta. Förra mandatperioden stärkte regeringen stödet till den regionala kulturen flera gånger om, men jag vet att det är en tuff verklighet för många lokala museer och vi följer såklart frågan.”
Vad gör länsmuseerna?
Länsmuseernas ska verka för att bland annat tillgängliggöra länens kulturarv tillgängligt, bevara och förmedla länens historia och värdet av det till invånarna och ge fördjupad kunskap om mångfalden i kulturarvet.
De arbetar också med att stötta hembygdsföreningar och lokala entreprenörer med råd och stöd i kulturhistoriska frågor. Museerna är också ofta remissinstanser åt kommuner och länsstyrelserna.
Källa: Länsmuseernas samarbetsråd