Inga rena kulturförslag i regeringens vårproposition

Uppdaterad
Publicerad

Liksom förra året kommer kulturområdet i skymundan när regeringen föreslår framtida förändringar i budgeten.

”Inga kultursatsningar i vårpropositionen”. Så lät konstaterandet i april förra året, då regeringen presenterade sin vårproposition.

Vårpropostionen är regeringens chans att föreslå budgetförändringar till riksdagen inför 2015, men precis som i fjol så har man ingen särskild fokus på kulturområdet.

Val 2014

Fokus på skola och jobb

Kulturministerns (M) pressekreterare Catharina Henriksson bekräftar för Kulturnyheterna att det inte finns några kulturpolitiska nyheter i det nya budgetförslaget.

– Nej, det gör det inte. Budgeten är i huvudsak inriktad på skolsatsningar och sysselsättningen, säger hon.

Inkluderas satsningen ”Skapande skola” i budgeten?

– Nej, men i höstbudgeten byggde vi ut Skapande skola till att inbegripa också förskoleklasser, säger Catharina Henriksson.

Mer pengar till Läslyftet

Något som berör kulturområdet, men inte ligger på kulturdepartementets bord, är läslyftet. Det vill regeringen bygga ut med en halv miljard kronor åren 2015–2018, berättar utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Pengarna ska gå till att fortbilda lärare inom svenskämnet, inom läs- och skrivutveckling.

”Det är synd”

Gunilla Carlsson är ordförande i kulturutskottet och kulturpolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Hon är besviken på vårproppen.

– Jag kan bara konstatera att det är synd att man inte har med något om kulturområdet, säger hon till Kulturnyheterna.

Saknar kulturskolan & fria museer

Det finns flera kulturfrågor som Carlsson (S) hade velat se i regeringens färska dokument:

– Vi har föreslagit en satsning på musik- och kulturskolan och på scenkonstallianserna som hade behövt en förstärkning. Man hör mycket från kulturarbetare att många har det tufft ekonomiskt. Och så vill vi ju ha fri entré på statliga museer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet