• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Konstnär

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hela synen på konstnärerna behöver stärkas”, enligt Katti Hoflin, som är kulturchef i Västra Götalandsregionen. Hur funkar MU-avtalet? Se mer i klippet. Foto: SVT

Västra Götalandsregionen avsätter fem miljoner till MU-avtalet

Uppdaterad
Publicerad

Fem miljoner kronor ska gå till medverkans- och utställningsersättning för konstnärer i Västra Götalandsregionen. Det framgår i den regionala kulturbudget för 2025.

– Bild- och formarena har det fruktansvärt svårt, säger säger Katti Hoflin, som är kulturchef i Västra Götalandsregionen.

Rätten till medverkans- och utställningsersättning för upphovspersoner, eller MU-avtalet, infördes 2009 och finns till för att konstnärer ska få betalt för att ställa ut sin konst. Avtalet är bindande för statliga verksamheter, men ska ses som en rekommendation även för utställare inom till exempel kommun och region.

Västra Götalandsregionen avsätter nu fem miljoner till MU-avtalet.

– Med de här fem miljonerna vill politiken visa att vi vill satsa på bild- och formområdet. Hela synen på konstnärerna behöver stärkas och bild- och formarna har det fruktansvärt svårt, säger Katti Hoflin, som är kulturchef i Västra Götalandsregionen.

Enligt en mätning från Konstnärsnämnden är yrkesgruppen den som tjänar sämst bland flera konstutövande.

Höjs med inflationen

Var tredje år räknas MU-avtalet upp för att matcha inflationen. När Bildkonst Sverige frågar arrangörer från hela landet uppger 4 av 10 att de behöver skära ned för att möta det nya, uppräknade MU-avtalet.

– Problemet med det nya MU-avtalet är att många konstaktörer inte kommer att ha råd att göra lika många utställningar, och det kommer bli färre grupputställningar. Det är som att gå på teater och bara se monologer, säger Magdalena Malm, som är generalsekreterare på Bildkonst Sverige.

Riktar kritik mot staten

Bildkonst Sverige ser positivt på Västra Götalands satsning, men riktar kritik mot staten för att man tagit fram ett avtal som ska se till att konstnärer får lön, utan att skjuta till pengar att betala den med.

– Det här är som att jag går till min chef och löneförhandlar – jag får ett nytt avtal men inga pengar, säger Magdalena Malm.

Kulturministern: ”Aldrig funnits någon särskild finansiering”

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) svarar på kritiken skriftligt:

”MU-avtalets syfte är att skapa bättre förutsättningar för konstnärer att få betalt för utfört arbete. Det nya avtalet som gäller från 2024 är ett tydligare, mer lättbegripligt och därmed mer användbart avtal som dessutom arbetats fram i full enighet mellan parterna. Det har aldrig funnits någon särskild finansiering för avtalet utan det reglerar villkoren för den enskilde konstnären.”

Parterna i MU-avtalet är Konstnärerna Riksorganisation, Svenska Tecknare samt Svenska Fotografers Förbund och som representant för staten Kulturrådet.

Vad är MU-avtalet?

MU-avtalet är ett avtal som gäller för statliga utställningsarrangörer men som är branschpraxis för alla slags utställningsarrangörer. Avtalet bestämmer ekonomisk ersättning till upphovspersoner som ställer ut eller medverkar i en utställning med verk som de själva äger.

Källa: Kulturrådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.