Det har stormat rejält kring den svenska teatervärlden sedan förra veckans upprop, där 576 kvinnliga skådespelare vittnade om sexuella trakasserier och kränkningar inom teater- och filmvärlden.
En av institutionerna som fått hård kritik är Dramaten. I en artikel på DN i går talas om en ”hård och maktfullkomlig” struktur på teatern och såväl nuvarande som tidigare anställda kräver att ledningen byts ut.
”Måste agera gemensamt”
Enligt Staffan Rydén, biträdande teaterchef, vice vd och produktionschef på Dramaten mellan 1997 och 2009, är det viktigt att hela teatern, och inte bara ledningen, agerar för att komma till rätta med problem.
– Man måste se det som att det inte bara är en ledning som inte agerar, utan ett system med flera aktörer på en teater, som måste agera gemensamt utifrån det man kommit överens om: det är de här principerna som fortsatt ska gälla, säger han till Kulturnyheterna.
Staffan Rydén säger till Kulturnyheterna att problemet handlar om att olika intressen i form av ledningen, facket och produktionsgrupperna till exempel under intensiva produktionsperioder dragit åt olika håll – vilket skapat en grogrund för maktfullkomliga beteenden som fått passera ostraffat.
– Blir det hela tiden små undantag från mycket bestämda beslut – då blir de mindre och mindre värda, säger han till Kulturnyheterna.
Se hela inslaget i klippet ovan