Wallström vill ha ett FN-sändebud för journalister

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen tillkännagav utrikesminister Margot Wallström (S) att förslaget om ett journalistiskt sändebud, som en rad publicister skrev under i slutet av juni i år, kommer att föras fram och drivas i FN:s säkerhetsråd.

– Jag tycker att det kan vara en god idé, säger Margot Wallström. 

När det tidigare i år stod klart att Sverige kommer att ta plats i FN:s säkerhetsråd var det ett flertal publicister som skrev under ett förslag, på initiativ av Reportrar utan gränser, om att införa ett sändebud i FN för journalisters säkerhet. Idag deltog Sveriges utrikesminister Margot Wallström i ett seminarium om yttrandefrihet och journalisters säkerhet i Sveriges Radios regi där hon berättade att förslaget kommer att föras fram och drivas i säkerhetsrådet.

– Vi har sett hur hundratals journalister har dödats, försvunnit eller hotats under de senaste åren. Den här frågan har förts upp både på den internationella och den europeiska dagordningen och det här kan vara ett bra sätt att behålla frågan både på säkerhetsrådets dagordning men också för att föra en debatt omkring det, säger Margot Wallström till Kulturnyheterna och tillägger:

– Det här kan framföras till en ny generalsekreterare i början av nästa år så får vi se vad han eller hon tycker om det. Till syvende och sist är det generalsekreteraren som väljer vilka sändebud som han eller hon vill ha.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.