Författaren Ylva Karlsson får Astrid Lindgren-priset för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen.

Ylva Karlsson tilldelas Astrid Lindgren-priset 2021

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Ylva Karlsson får Astrid Lindgren-priset för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen.

– Att få ett pris i Astrid Lindgrens namn känns förstås otroligt ärofyllt, säger författaren.

– Astrid Lindgrens fantastiska förmåga att skapa närhet till sina läsare, att förvandla dem till lyssnare, finns alltid som ett ideal för mig när jag skriver. Samma med hennes obrottsliga solidaritet med sina gestalter, oavsett om de är barn på glasverandor, i lusiga stugor, i rövarborgar, eller i hyreshus i Vasastan. Varje gång jag återvänder till hennes böcker hittar jag något nytt, säger Ylva Karlsson.

Ylva Karlsson debuterade 1998 och har sen dess skrivit allt från bilderböcker till ungdomsromaner. Hon har tidigare belönats med Augustpriset, Heffaklumpen och Slangbellan. Ylva Karlssons böcker kännetecknas av ett växelverk mellan realism och sagovärld, och hon väver gärna in fantasifulla inslag i vardagsrealismen.

”Fin känsla och ömsint gestaltning”

Ur juryns motivering:

”Det finns mycket att tycka om i Ylva Karlssons böcker. Berättelserna relaterar till flera dimensioner av livet, och med fin känsla och ömsint gestaltning tar hon upp frågor som vad det betyder med likheter och olikheter, att höra till och att inte, om könsidentitet, konventioner och fördomar. Hon skriver för alla åldrar, från bilderböcker till ungdomsromaner. Alltid med samma solidaritet och trohet mot den unga människans perspektiv och känslor.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.