Det finns ingen statistik på hur mycket socker vi får i oss via maten i dag, men många äter med sannolikhet betydligt mer socker än de borde – inte minst barnen. Rekommendationen i Sverige är att högst 10 procent av energin i maten ska komma från tillsatt socker.
Plus lånar en måltidslista från en familj för att få ett hum om hur socker barnen får i sig på en vanlig dag. Vi mäter portionerna för ett barn i 10-årsåldern, och låter vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm bedöma sockerinnehållet.
Dubbla dosen
Fernholm noterar att familjen valt nyckelhålsmärkta produkter till frukosten, precis som Livsmedelsverket råder.
– Men de är inte nödvändigtvis låga i sockerhalt, varnar hon.
I den smaksatta lättyoghurten till exempel kommer 30 procent av kalorierna från socker. Juicen är en egen historia. Den innehåller motsvarande sex sockerbitar – men räknas ändå inte enligt de svenska rekommendationerna eftersom sockret kommer från frukten.
Den lagade maten ligger ganska bra till, men ett glas läsk och lite smågodis blir avgörande. Totalt under dagen blir det hela 28 sockerbitar, att jämföras med den rekommenderade maxgränsen 10-12 bitar för ett barn. Klicka på länken tll vänster för att se hela listan över måltiderna!
Nej till godis
Frukosten innehåller ofta mycket dolt socker, men läsk och godis är de absoluta värstingarna och något väldigt speciellt för vår tid. För 150 år sedan hade många svenskar knappt ens smakat på socker.
– I godis har du inga näringsämnen. Människan har aldrig tidigare kunnat äta något som bara består av energi och bara kalorier, säger Ann Fernholm.
Hade man bara plockat bort läsken och godiset ur måltidslistan, så hade vår tioåring dessutom klarat sig under maxgränsen. Ska då barnen inte få äta godis alls? Nej, egentligen inte, menar Fernholm och jämför med att vi testar läkemedel på djur för att se hur människor tål dem:
– Det finns inget djur som vi tänker skulle tåla den mängd godis och läsk som vi ger våra barn. Ett läkemedel som inget djur skulle tåla skulle vi aldrig ge till våra barn.
Normer tvingar
Samtidigt är det svårt att vara så strikt när andra runt omkring inte är det. Drar man ner på vardagssockret så blir en mycket liten mängd godis mer okej, säger Ann Fernholm.
– I dagens samhälle blir det ett socialt stigma att inte få äta godis, så därför måste barnen få det. Men det är fem bitar då, på lördagen.
Hon ger några enkla tips för att dra ned på sockret: Vårt bröd i Sverige är ohyggligt sött – undvik det och ät fullkornsbröd istället, det har också bättre näringsämnen som barn behöver. Ta bort läsk och godis helt. Låt vatten och mjölk vara vardagsdryckerna. Spara juicen till festliga tillfällen.
Läs också: artikeln om de nordiska rekommendationerna jämfört med WHO:s, och vad sockret gör i kroppen.