Nils Thuresson har under många år fått uppdrag att som boutredningsman på Juristbyrån Onto i Staffanstorp sköta dödsbon och dela ut arvet till de anhöriga.
Det ger möjlighet att kontrollera dödsboets tillgångar. Vår granskning visar att Nils Thuresson tar kontroll över dödsbonas pengar och vägrar lämna ut stora summor till arvingarna.
– Han förde över pengar från min pappas konto, men vi vet inte var de är, säger Anita Korhonen.
SVT Nyheter Skåne och Uppdrag granskning har granskat flera fall där Nils Thuresson har fört över pengar från dödsbon till klientmedelskonton som han kontrollerar.
– Vi vet inte hur mycket pengar som finns kvar, när vi frågar säger han att han inte kan svara på det, säger Jenny Hagman.
Skickar fakturor
Trots att domstolar i vissa fall gett klienterna rätt att få ut sina pengar så vägrar Nils Thuresson att betala. Istället hävdar han att de står i skuld till honom.
Han uppger på sitt CV att han har en juristutbildning från Lunds universitet, men när vi kontrollerar med universitetet finns inga längre utbildningar registrerade på honom. Han har påbörjat, men inte avslutat en introduktionskurs i juridik.
När vi kontrollerar hans bakgrund hittar vi mer. Nils Thuresson är en dömd sol- och vårare. 2011 fick han fängelse för att ha lurat två kvinnor i Blekinge. I det ena fallet flyttade han hem till en 13 år äldre demenssjuk kvinna och tog över hennes tillgångar. Hon blev utblottad.
Ingen bakgrundskontroll
Han dömdes också förra året för att i tre fall ha lagt beslag på pengar och tillhörigheter i dödsbon i Växjö och vägrat lämna tillbaka dem.
– Det är helt galet, han är dömd men kan ändå fortsätta arbeta, säger Ann Thern-Svanberg, vars gudmors smycken Nils Thuresson la beslag på.
Trots det har han fortsatt att utses till boutredningsman, senast i december 2024 av Göteborgs tingsrätt. Ingen granskning gjordes av hans bakgrund.
– Vi ställde frågor till honom om hans erfarenhet och litade på de uppgifter som han lämnade in, säger Robert Eneljung, rådman vid Göteborgs Tingsrätt.
Nils Thuresson säger att han gjort ett omfattande arbete i de olika dödsbona och att han inte lurat någon eller undanhållit några pengar. Han hävdar att alla pengar finns på klientmedelskonton.
VAD GÖR EN BOUTREDARE?
När en person dör i Sverige måste man göra en bouppteckning över den dödas tillgångar och skulder. I vissa fall, om dödsbodelägarna är oense eller om de behöver hjälp, kan man anlita en boutredare som sköter arbetet. Boutredaren utses av tingsrätten.
En boutredares uppgift är att så effektivt och smidigt som möjligt avsluta dödsboet, betala av skulder och till slut dela ut arvet.
Det är också tillgångarna i dödsboet som betalar boutredarens arvode.
När boutredaren är klar med arbetet ska den utan dröjsmål slutredovisa till dödsbodelägarna hur pengarna fördelats och återlämna handlingar.
I Sverige kan vem som helst vara boutredare, det är inte en skyddad titel. Det finns heller ingen tillsyn över boutredarna.