Den kraftiga nedskärningen av Arbetsförmedlingen gör att 184 av Sverige 290 kommuner blir utan Arbetsförmedlingskontor vid årsskiftet. Foto: SVT/TT

184 kommuner blir utan arbetsförmedlingskontor vid årsskiftet

Uppdaterad
Publicerad

Den kraftiga nedskärningen av Arbetsförmedlingen gör att 184 av Sveriges 290 kommuner blir utan Arbetsförmedlingskontor vid årsskiftet. Det visar nya uppgifter som SVT tagit del av.

Imorgon fredag ska Arbetsförmedlingen lämna sin slutrapport om den lokala närvaron i kommunerna. Trots att regeringen tillfört nya resurser för att åter öppna flera kontor kommer rapporten visa att Arbetsförmedlingens kraftiga nedskärning gör att långt över hälften av alla svenska kommuner kommer sakna arbetsförmedlingskontor vid årsskiftet

Nu under oktober stängs kontor i Lessebo, Alvesta och Ängelholm. I december stängs kontoren i Lund och Landskrona. Efter det är Arbetsförmedlingens nedstängningsplan genomförd.

Allvarlig kris på arbetsmarknaden

I Arbetsförmedlingens första sparplan skulle kontoren på 132 orter stängas. Men efter att regeringen tillfört resurser behåller myndigheten fyra av kontoren med personal och man öppnar fem nya (i Arvidsjaur, Jokkmokk, Pajala, Storuman och Vilhelmina). Trots justeringarna kommer 184 svenska kommuner sakna ett kontor från Arbetsförmedlingen vid årsskiftet. Från och med 2021 kommer det enbart finnas 88 Arbetsförmedlingskontor med fast bemanning.

Utöver det kommer det finnas flera kommuner med obemannade lokaler dit personal reser för bokade besök.

Nedstängningen av hundratals Arbetsförmedlingskontor det senaste året sker samtidigt som coronapandemin fått arbetslösheten att stiga mycket snabbt i de flesta kommuner. Enligt arbetsmarknadsministern sker neddragningarna samtidigt som Sverige har sin allvarligaste kris på arbetsmarknaden i modern tid.

Flera kommuner har tvingats öppna egna kontor för att hjälpa arbetslösa.

Sandviken kommun kritisk

I Gävleborg är arbetslösheten över tio procent. Arbetsförmedlingen har det senast året lagt ned sina kontor i länet i Hofors, Ockelbo, Ljusdal och Söderhamn. I december 2019 fick 70 anställda sluta på Arbetsförmedlingens kontor i Sandviken. Nu finns enbart möjlighet till bokade besök med personal från Gävle.

Johnny Sandgren är enhetschef på Sandvikens kommun och han jobbar med att hjälpa unga få jobb. Han är kritisk mot kontorsnedläggningen.

– Det är olyckligt att man drog in lokalkontoren och att vi drabbas är naturligtvis inte bra. Det var bättre när vi hade ett lokalkontor, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.