Abdullah Abdullah Foto: TT

Afghanistan: Osäkert presidentval

Uppdaterad
Publicerad

I dag går Afghanistan till valurnorna för att välja en ny president. En sak verkar säker: Vilken av de två kandidaterna som än vinner, så kommer amerikanska trupper att stanna kvar i landet.

Valet i dag: Vilken av de två kandidaterna som än vinner, så kommer amerikanska trupper att stanna kvar i landet. Blir det förre utrikesministern Abdullah Abdullah eller förre finansministern Ashraf Ghani i denna andra omgång.

De båda fick i valen i april flest röster och gick vidare till dagens omröstning. Redan nu kan vi också säga att det kommer att dröja över en månad innan vi får veta vem som vann. Först långt in i juli kommerresultatet att offentliggöras. Och det kan sedan dröja upp till 30 dagar innan presidenten tillträder sitt ämbete.

Valet i Afghanistan

En sak är säker: För att den nye presidenten ska accepteras krävs det att han får en betryggande majoritet av rösterna. En seger med bara några få procents övervikt skulle betraktas med misstänksamhet då felprocenten i afghanska val anses vara stor.​

Har redan sagt ja

För USA blir detta en lång väntan. USA har hotat att dra tillbaka alla sina trupper vid årsskiftet om det inte skrivs ett avtal om att styrkor ska stanna kvar. Den sittande presidenten Hamid Karzai har ett uruselt förhållande till USA och vill inte skriva under.

Men de båda kandidater som nu kämpar om makten har redan i förväg sagt att man tänker säga ja till de 9.800 man som president Obama vill stationera ut till slutet av 2016. De ska ägna sig åt utbildning och, som det heter, ”viss terroristbekämpning”.

En stor fråga är hur man ska förhålla sig till talibanerna. På vilka villkor ska man börja förhandla med dem för att undvika fortsatt våld?

Abdullah är den av de två som intar den hårdaste inställningen till talibanerna. Han talar visserligen också om förhandlingar men menar att talibanerna först måste avstå från våld. Annars kommer de att förföljas militärt tills de upphör med våldet och kommer till förhandlingsbordet.

Del av samhällslivet

Den USA-utbildade Ghani menar mera allmänt att man ska förhandla med talibanerna. Eftersom de är en del av samhällslivet i Afghanistan kan man inte ignorera dem.

Abdullah samarbetade med den legendariska tadzjikiske ledaren Ahmad Shah Massoud – som troligen mördades av Usama bin Ladin – och bekämpade talibanerna när de hade makten i Afghanistan från 1996 till 2001.

Ghani har aldrig kämpat mot talibanerna och de kan därför ha ett större intresse av att tala med honom, även om deras grundläggande position är att de vill förhandla med USA, som de ser som sin huvudmotståndare.

Beryktad krigsherre

Ghani har som sin vicepresidentkandidat utsett den beryktade uzbekiske krigsherren Abdul Rashid Dostum som har anklagats för krigförbrytelser. Ghani själv kallade Dostum ”en känd mördare” i valet 2009, men säger nu att Dostum inte ska kallas ”krigsherre” utan ”en stark man”.

I första valomgången fick Adbullah 45 procent av rösterna. En annan kandidat som fick 11 procent av rösterna, och hamnade trea, har i efterhand gett Abdullah sitt stöd.

Ghani fick 32 procent. Teoretiskt sett skulle det innebära att Abdullah kan nå 56 procent men läget är mer komplicerat ändå. Det beror på de etiska lojaliteterna i Afghanistan.

Abdullah har föreslagit att andra valomgången inte skulle hållas, då han redan – tillsammans med tredjekandidaten i den första omgången – kan anses ha fått en egen majoritet. På det sättet skulle man enligt honom undvika ett nytt val med mycket talibanskt våld

Unegär 42 procent av befolkningen är pashtuner, 27 procent är tadzjiker och 9 procent är uzbeker.

Rädsla för talibanskt våld

Ghani är pashtun, medan Abdullah till hälften är pashtun och till hälften tadzjik. Detta borde ge Abdullah ett större väljarunderlag – och så var det i första valomgången – men det anses vara en öppen fråga hur lojalt pashtunerna ställer upp bakom Abdullah denna gång.

Det finns en annan osäkerhetsfaktor. Pashtunerna lever i oroliga talibanhärjade områden och därför är det inte säkert att de vågar gå och rösta. Detta skulle kunna ge Abdullah en oönskad fördel.

Detta är en årstid som brukar kallas ”krigsäsongen”, då vädret och andra förhållande är idealiska för strider. Detta kan innebära att talibanernas våld i denna andra valomgång blir värre än i den första i april.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Afghanistan

Mer i ämnet