Domstolen beordrade att de åtta skulle friges tills vidare efter rättegången på onsdagen. Strax efter klockan 04 kunde Alii Gharavi och hans kollegor lämna säkerhetsfängelset Silivri utanför istanbul.
Nära tårarna
– Jag vet inte vad jag ska säga, jag vill bara vara med min familj, säger Ali Gharavi till det samlade pressuppbådet, skriver Dagens Nyheter.
– Jag vet inte vad jag ska säga, jag är ungefär 30 sekunder från att börja gråta. Men jag vill tacka alla, alla er, diplomater och alla som varit här och stöttat oss, sade han med tårar i ögonen.
Han kramade om människor som väntade på dem utanför fängelset och kunde efter 120 dagar återförenas med sina anhöriga.
Greps i juli
Totalt elva människorättsaktivister greps i juli i samband med att de höll ett möte om digital säkerhet. Flera av de åtalade anklagas i svepande ordalag för terrorrelaterade brott. Åtalet kvarstår fortfarande och rättegången ska återupptas den 22 november. Men de är dock fria att lämna landet.
– Vi är en stor familj nu, tack till er allihop. Vilka ni än är, hur ni än gjorde det, så fick ni ut oss. Tack så mycket, säger Ali Gharavi.
Nekar till anklagelser
I sitt anförande under rättegången, som hölls spå onsdagen, nekade Ali Gerhavi till samtliga anklagelser. Han berättade hu han ägnat sitt liv åt att hjälpa människor som gått igenom svåra trauman, och att han nu var orolig för egen del.
– I 120 dagar har nästan samtliga av mina grundlägande mänskliga rättigheter brutits.
Amnestyordförande fortsatt gripen
Amnestys lokale ordförande i Turkiet Taner Kilic ska fortsatt sitta fängslad och ställas inför rätta i ett separat fall, säger svenska Amnestys generalsekreterare Anna Lindenfors som är på plats i Istanbul.
– Det här är inte över. Vi hoppas förstås att han också ska bli frigiven. Men det finns inget som säger att han kommer att släppas för att de andra har släppts.
Fakta: Greps utanför Istanbul
- Den 5 juli var en grupp människorättsaktivister samlade på ett hotell på ön Büyükada strax sydost om Istanbul när turkisk polis avbröt mötet och förde deltagarna till en polisstation.
- Tio personer greps: Amnestys Turkietchef Idil Eser, sju andra människorättsaktivister samt två internationella experter – svensken Ali Gharavi och en tysk. Två släpptes innan rättegången.
- Mötet ska ha handlat om digital säkerhet och Ali Gharavi var där i egenskap av utbildare, tillsammans med tysken.
- Ordföranden för Amnesty i Turkiet, Taner Kilic, var fängslad sedan tidigare. Han greps den 6 juni, misstänkt för att stå nära predikanten Fethullah Gülen, som befinner sig i exil i USA, som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anklagar för att ligga bakom kuppförsöket i juli 2016. Anklagelserna mot Kilic tas upp i en separat rättegång.
- De gripna anklagas i svepande ordalag för terrorrelaterade brott – däribland medlemskap i och stöd till en ”väpnad terrororganisation”.
Källor: Svenska Amnesty, Amnesty International, Hürriyet