Människorättsaktivisten Ali Gharavi som för snart två veckor sedan greps i Turkiet hålls fortsatt häktad, efter ett beslut från en domare i Istanbul. Foto: Laressa Dickey/TT

Svensk aktivist hotas av långt fängelsestraff i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Turkiska åklagare kräver upp till 15 års fängelse för elva människorättsaktivister som anklagas för terrorbrott. En av dem är svenske IT-konsulten Ali Gharavi från Rockneby. Amnesty kräver att de omedelbart friges.

Åklagarna yrkar på fängelse från 7,5 till 15 år, utan att specificera vilka personer som de olika yrkandena gäller. rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till turkiska nyhetsbyrån Dogan.

Amnesty International i Sverige står i kontakt med Ali Gharavis anhöriga och advokater.

Svensk människorättsaktivist gripen i Turkiet

LÄS MER: Häktade svenskens fru: ”Det här är så galet”

– Vi säger som vi sagt hela tiden att ingen av de här skulle ha gripits från första stund. De här är alla människorättsaktivister, alla anklagelser om terrorsamröre och liknande saknar ju helt grund, säger Ami Hedenborg, pressansvarig på Amnesty Sverige, till TT.

Greps under konferens

De elva anklagas för att ”ha hjälpt en väpnad terrorgrupp”. Mot en av de gripna, Taner Kilic, ordföranden för Amnesty i Turkiet, riktas allvarligare anklagelser. Han misstänks för att ”tillhöra en väpnad terrorgrupp”.

Kilic greps redan den 6 juni misstänkt för att stå nära predikanten Fethullah Gülen, som befinner sig i exil i USA. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anklagar Gülen för att ligga bakom det misslyckade kuppförsöket i juli 2016.

De övriga tio, bland dem svenske Ali Gharavi, greps den 5 juli i samband med en konferens strax utanför Istanbul. I gruppen ingår även en tysk medborgare och Amnestys Turkietchef Idil Eser. Mötet ska ha handlat om digital säkerhet där Ali Gharavi var utbildare tillsammans med tysken.

Ambassadör kallades upp

– Tyvärr är det här ytterligare ett steg i utvecklingen i Turkiet. Tidigare har vi ju sett en krympande pressfrihet, vi har sett en rättsstat i uppluckring och journalister som har gripits, akademiker med flera, för misstänkt samröre med Gülenrörelsen. Nu ger man sig på människorättsaktivister, säger Ami Hedenborg.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström har sagt att Sverige arbetar aktivt med fallet. I augusti kallades Turkiets ambassadör upp till UD med anledning av Gharavis fall, och med anledning av den svenske författaren Hamza Yalcin som satt fängslad i Spanien på Turkiets begäran. Yalcin har nyligen släppts och kunnat återvända till Sverige.

LÄS MER: Amnestychef och svensk inför rätta i Turkiet

Gripandena i Turkiet

Den 5 juli var en grupp människorättsaktivister samlade på ett hotell på ön Büyükada strax sydost om Istanbul när polisen avbröt mötet och förde deltagarna till en polisstation.

Tio personer greps: Amnestys Turkietchef Idil Eser, sju andra människorättsaktivister, samt två utländska medborgare (varav en svensk medborgaren Ali Gharavi och en tysk).

De anklagas för medhjälp till verksamhet inom terrororganisationer, men inte för medlemskap.

Mötet ska ha handlat om digital säkerhet där svenske Ali Gharavi var utbildare tillsammans med tysken.

Ordföranden för Amnesty i Turkiet, Taner Kilic, var fängslad sedan tidigare. Han greps den 6 juni 2017, misstänkt för att stå nära predikanten Fethullah Gülen, som befinner sig i exil i USA, som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anklagar för att ligga bakom det misslyckade kuppförsöket i juli 2016.

Källor: Svenska Amnesty, Amnesty International, Hürriyet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk människorättsaktivist gripen i Turkiet

Mer i ämnet