Foto: TT

Tysklands utrikesminister: ”Relationerna med Turkiet kan inte fortsätta som tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av de häktade människorättsaktivisterna, däribland en svensk och en tysk, skärper Tyskland sina reserekommendationer för Turkiet. Turkiet i sin tur svarar med att anklaga Tyskland för att svartmåla Turkiet.

Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel säger att tyskar generellt numera måste vara mer försiktiga i Turkiet.

De nya rekommendationerna finns på tyska UD:s sajt. Till skillnad från Tyskland ändrar Sverige i nuläget inte sina reserekommendationer för Turkiet. Det säger utrikesdepartementet till TT.

Svensk människorättsaktivist gripen i Turkiet

Turkiet svarar kyligt

Att Tyskland skärper sina reserekommendationer tas inte väl emot hos det turkiska utrikesdepartementet. I ett uttalande anklagar Turkiets utrikesminister Tyskland för utpressning och för att agera hotfullt, rapporterar nyhetsbyrån AP. Vidare säger utrikesministern att relationen länderna sinsemellan befinner sig i en förtroendekris och anklagar Tyskland för dubbelmoral i hållningen gentemot Turkiet.

”Vårt land kommer inte att göra några eftergifter på vår rättsliga självständighet och kamp mot terrorism[...]” skriver departementet i ett uttalande. Samtidigt uttrycker Ankara en önskan om att fortsatt se Tyskland som en allierad och som en vän, rapporterar Reuters.

Relationen kommer att förändras

Tyska utrikesministern säger i sin tur att relationerna med Turkiet inte kan fortsätta som tidigare, och att politiken i Ankara inte kan passera ”utan konsekvenser”. Tyskland kan inte längre garantera tyska företagsinvesteringar i Turkiet, och inom den närmaste tiden ska Tyskland tala med sina EU-kollegor om Turkiets eventuella framtida medlemskap i unionen, enligt Gabriel.

LÄS MER: Svensk gripen i Turkiet

Han säger också att Tyskland har velat fokusera på dialog, inte konfrontation, med Turkiet och att Tyskland har visat ett stort tålamod, vilket inte alltid har varit lätt. De många människor med turkisk bakgrund som bor i Tyskland är en viktig del av det tyska samhället, enligt Gabriel.

Tycker att Tyskland lägger sig i

Även EU-kommissionen kräver i dag ett omedelbart frisläppande av de gripna, berättar kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas på sin dagliga pressbriefing i Bryssel.

De sex personerna anklagas för samröre med terrorism, och greps i början av juli.

Tidigare har den tyska regeringen kallat häktningarna av människorättsaktivisterna för ”oförståeliga och oacceptabla”.

LÄS MER: Wallström ”ser allvarligt” på situationen

Sverige avråder redan svenskar från att åka till vissa områden i Turkiet. Att Tyskland skärper sina rekommendationer påverkar inte Sveriges.

– Vi gör inga ytterligare avrådanden, säger Catarina Axelsson, presskommunikatör på UD.

Bakgrund: Gripandena

Den 5 juli var en grupp människorättsaktivister samlade på ett hotell på ön Büyükada strax sydost om Istanbul när polisen avbröt mötet och förde deltagarna till en polisstation.

Elva personer greps: Amnestys Turkietchef Idil Eser, sju andra människorättsaktivister, två utländska medborgare varav en svensk och en tysk, samt hotellägaren. Enligt Amnesty Sverige är sex personer kvarhållna.

De sex kvarhållna anklagas för medhjälp till verksamhet inom terrororganisationer, men inte för medlemskap, enligt Amnesty.

Mötet ska ha handlat om digital säkerhet, och enligt svenska Amnesty deltog svensken som utbildare.

Ordföranden för Amnesty i Turkiet, Taner Kilic, är fängslad sedan tidigare. Han greps 6 juni 2017, misstänkt för att stå nära Fethullah Gülen, den USA-baserade predikant som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anklagar för att ligga bakom det misslyckade kuppförsöket i juli 2016.

Källor: Svenska Amnesty, Amnesty International, Hürriyet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk människorättsaktivist gripen i Turkiet

Mer i ämnet