Foto: TT

Allt färre våldsbrott klaras upp

Uppdaterad
Publicerad

Antalet brott som polisen lämnade vidare till åklagare ökade med 3,1 procent förra året. Men när det gäller våldsbrott så minskade istället antalet utredda brott.

I början av förra året rapporterades om nya katastrofsiffror för polisen. Antalet utredda brott minskade kraftigt och jämfört med 2015 så löste polisen 10 procent färre brott. Dåvarande inrikesminister Anders Ygeman krävde bättring och polischef Dan Eliasson lovade en förändring under 2017.

När polisen nu redovisar statistik över uppklarade brott för förra året så märks en ökning av andelen uppklarade brott totalt sett. Jämfört med 2016 så ökade antalet ärenden som lämnats vidare till åklagare med 3,1 procent.

”En stor utmaning”

Men när det gäller våldsbrotten är siffrorna desto dystrare. Där rasade resultatet med 2,7 procent under året, från 19.051 till 18.528.

− Det vi måste förbättra till 2018 är just våldsbrott. Där har gängskjutningarna under 2017 tagit väldigt mycket av vår resurs i anspråk. Vi måste försöka ägna mer tid åt de brott som inte bara är kopplade till gängbrottsligheten, säger rikspolischef Dan Eliasson till SVT Nyheter och fortsätter:

– Vi måste försöka få stopp på skjutningarna och lagföra dem som skjuter, där kan vi kraftsamla ännu mer.

Anmälningar om våldtäkter ökade

Narkotikabrott, skadegörelsebrott och trafikbrott är de områden där den största resultatförbättringen har skett.

I pressmeddelandet lyfter polisen att antalet uppklarade ärenden när det gäller våldtäkter ökade från 634 till 701 ärenden förra året, alltså 11 procent. Men samtidigt ökade antalet anmälda våldtäkter, vilket innebär att andelen uppklarade ärenden i själva verket sjunkit från 13,1 procent till 12,5 procent.

Rikspolischefen i Agenda

Rikspolischef Dan Eliasson intervjuas i söndagens Agenda. Se programmet på söndag 21:15 i SVT2 eller i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.